De ce nu mai cumpara romanii rosii de Matca. Rosiile de import, mult mai atractive pentru cumparatori

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Renumitele rosii romanesti de Matca au ajuns pe piata romaneasca insa comerciantii se plang ca cererea pentru acest produs este sub asteptari, pe fondul preturilor mari puse de producatori si de intermediari. Un kilogram de rosii de Matca se vinde acum pe piata cu aproximativ 10 lei, pretul fiind considerat prea mare de cumparatori, relateaza Mediafax.

Chiar daca rosiile de Matca sunt recunoscute pentru calitatea lor superioara, clientii nu se inghesuie sa le cumpere, descurajati de pret. Persoanele care cumpara rosii de Matca direct de la producator trebuie sa scoata din buzunar cel putin 5,5 lei/kg, iar cei care cumpara din piete vor plati chiar si dublu.

Astfel, atat cumparatorii cat si comerciantii prefera rosiile de import care, cu toate ca nu sunt la fel de calitative sunt mai ieftine.

„Noi suntem intermediari, cumparam marfa de aici si o ducem la piata in oras. Nu am cumparat rosii deoarece este diferenta intre import, marfa de aici este mai scumpa si se vinde mai bine importul. Asteptam sa mai scada preturile. Acum rosiile sunt 6 lei, 6,5 lei. Un pret bun pentru noi ar fi 3 lei, cel mult 4 lei kilogramul”, spune Sergiu Anghel.

Producatorii refuza sa scada din pret

Chiar daca rosiile de Matca nu sunt foarte cautate de clienti din cauza pretului lor, producatorii nu au de gand sa le ieftineasca, fiind dispusi sa accepte pierderile.

„Toate sunt coapte, sunt rosii carnoase, naturale. Aceasta este prima cultura, prima mana cum se zice. De asta si preturile sunt mai mari. Acum este productie mica si vrem si noi sa castigam un ban. Nu le putem da degeaba, insa negociem. Trebuie sa castigam si noi, si intermediarul. Altfel ramanem cu marfa in piata”, afirma Vasilica Condurache, legumicultor.

Rosiile de Matca, crescute cu ingrasamant natural si fara substante chimice

Rosiile de Matca sunt recunoscute in toata tara pentru gustul lor unic dar si pentru faptul ca sunt cultivate ecologic, fara aditivi chimici.

,,Acestea sunt trufandale de Matca. Rosiile sunt la maturitate, sunt gustoase, zemoase si au toate calitatile. Rosiile noastre sunt bune deoarece sunt dulci-acrisoare si inteapa la limba. De asta sunt celebre rosiile de la noi. Au ingrasamant natural si nu sunt fortate cu substante chimice”, isi lauda marfa legumicultorul Costica Chicos.

Zona Matca este cel mai mare bazin legumicol din tara. Situata in judetul Galati, aceasta regiune se lauda cu peste 4.000 de producatori care administreaza mai mult de 1.000 hectare de sere si 2.000 de hectare culturi de camp.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE