Conform declaratiilor unor experti din agricultura si fermieri deopotriva, tara noastra se confrunta cu o lipsa acuta de personal in sectorul zootehnic, fenomen ce se agraveaza in fiecare zi.
Si europarlamentarul Daniel Buda atrage atentia asupra acestui fenomen si precizeaza ca foarte multi cetateni romani au decis sa lucreze in agricultura insa in alta tara sau pur si simplu au decis sa renunte la locul de munca in agricultura, multumindu-se cu ajutorul de somaj.
Lipsa fortei de munca afecteaza competitivitatea zootehniei, insa cel mai afectat este bugetul, care pierde o suma consistenta de bani pentru fiecare persoana care decide sa nu mai activeze in zootehnia romaneasca.
,,Bugetul pierde, asadar, aproximativ 21 600 EUR/100 persoane in fiecare luna din cauza crizei fortei de munca. (…) Astfel, productivitatea, dar si competitivitatea fermierilor este periclitata de acest fenomen, unii zootehnisti dispunand de tehnologii de ultima generatie, dar care nu sunt utilizate din cauza lipsei fortei de munca’’, a declarat europarlamentarul Daniel Buda pe pagina sa de Facebook.
Oficialii europeni confirma problema din Romania
La insistentele europarlamentarului Daniel Buda, comisarul European pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale, competente si mobilitatea fortei de munca, Marianne Thyssen, a explicat ca fondurile structurale si de investitii ale UE reprezinta o sursa importanta de investitii publice, care poate ajuta la combaterea crizei fortei de munca din sectorul zootehnic.
,,Romania este afectata de scaderea dramatica a populatiei si de imbatranirea masiva a acesteia. De asemenea, numara cei mai multi lucratori mobili din Europa. Aceste fenomene genereaza, in Romania, un deficit de forta de munca in toate sectoarele economice’’, a declarat comisarul Thyssen printr-un comunicat.
Fonduri europene pentru recalificarea si reinserarea profesionala a oamenilor
Comisarul European a prezentat in comunicat si un program operational cu un buget de 4,4 miliarde de euro, dedicate pregatirii oamenilor pentru piata muncii, astfel incat sa raspunda nevoilor fiecarei ramuri economice.
,,In perioada 2014-2020, programul operational „Capital uman” dedica o mare parte din bugetul sau de 4,4 miliarde EUR formarii, educatiei si masurilor favorabile incluziunii sociale, pentru a sprijini actualizarea competentelor, reinserarea profesionala si recalificarea oamenilor astfel incat sa poata raspunde nevoilor pietei muncii, inclusiv in sectorul productiei animaliere’’, a mai declarat Thyssen.