Tot mai putini romani cumpara produse din piete. Care este cauza

Facebook
Twitter

Teodor Birt, presedintele Asociatiei Administratorilor de Piete din Romania a declarat ca doar 20% dintre romani mai cumpara produse din pietele traditionale si ca aceasta pondere este in scadere, scrie Agerpres.

„In prezent, pietele reprezinta doar 20% din vanzari si mi-e teama ca ponderea va scadea pe viitor, la cum arata tendintele. Noi asta incercam, sa atragem cat mai multi tineri sa cumpere din piete, pentru ca la piata vin mai ales batranii, cei care au fost obisnuiti cu aceasta forma de comert. Incercam prin aceste campanii sa aducem si tinerii alaturi de noi, sa le redeschidem apetitul pentru produsele romanesti, care au o calitate superioara fata de cele din import”, a precizat Teodor Birt.

Birt a mai precizat ca poarta discutii cu autoritatile locale pentru a initia proiecte de modernizare a pietelor, astfel incat acestea sa devina mai atractive pentru tineri.

„Consumul de produse din piete duce si la incurajarea economiei romanesti, intrucat majoritatea produselor de aici sunt autohtone si vin direct de la producatori. Spre exemplu, in Piata Obor, 70% dintre comercianti sunt producatori, iar 85% dintre produse sunt romanesti”, a continuat Birt.

AAPR: ,,Romanii mananca mai multe produse din import decat din productia interna”

Un raport ingrijorator al Asociatiei Administratorilor de Piete din Romania arata ca romanii prefera produsele aduse din strainatate, cu toate ca agricultura Romania ar putea sa satisfaca necesarul de produse al populatiei.

Efectul acestei tendinte este vizibil si de 10 ani, deficitul comercial este afectat masiv de comertul cu produse agroalimentare. Potrivit ultimului raport INS, in perioada ianuarie-mai 2018, deficitul comercial este mai mare cu 546,8 milioane de euro fata de 2017, ajungandu-se astfel la 5 miliarde de euro.

„Dupa datele MADR, Romania a inregistrat si anul trecut un deficit record de 853,9 milioane de euro in comertul cu produse agroalimentare, in crestere cu 53% fata de 2016, importurile ajungand la 7,1 milioane de euro fata de 6,51 miliarde de euro. Un

nivel-record in ultima decada, inregistrat, in mod paradoxal, dintr-o zona cu potential romanesc urias, respectiv agricultura. In aceste conditii, sansele de redresare pe termen lung se afla sub un mare semn al intrebarii”, a adaugat Teodor Birt.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE