O noua piata de desfacere pentru fermierii romani. Parteneriatul elimina taxele vamale pentru mai multe produse

Facebook
Twitter

In cadrul summitului UE-Japonia de la Tokyo, presedintii Jean-Claude Juncker si Donald Tusk si premierul japonez Shinzo Abe au semnat marti Acordul de parteneriat economic (APE) UE-Japonia, cel mai mare acord comercial negociat vreodata de UE.

Acordul va crea o zona comerciala deschisa pentru peste 600 de milioane de persoane.

Vor fi eliminate marea majoritate a taxelor vamale pe care intreprinderile din UE care exporta in Japonia le platesc anual, in valoare de un miliard de euro, precum si o serie de obstacole de lunga durata in ceea ce priveste reglementarea, anunta de Comisia Europeana.

Totodata, acordul va deschide piata japoneza, de 127 de milioane de consumatori, unor exporturi-cheie de produse agricole din UE si va spori oportunitatile de export ale Uniunii intr-o serie de alte sectoare.

Acordul de parteneriat economic va intensifica cooperarea dintre Europa si Japonia in diverse domenii, va reafirma angajamentul comun al celor doua parti fata de dezvoltarea durabila si va include, pentru prima oara, un angajament specific referitor la Acordul de la Paris privind schimbarile climatice.

Principalele elemente ale acordului:

In ceea ce priveste exporturile de produse agricole din UE, acordul:

– va elimina taxele vamale aplicate de Japonia pentru multe branzeturi, precum Gouda si Cheddar (care sunt in prezent de 29,8 %), precum si pentru exporturile de vin (actualmente de 15 %, in medie);

– va permite UE sa isi sporeasca in mod substantial exporturile de carne de vita catre Japonia, in timp ce pentru carnea de porc vor exista schimburi comerciale scutite de taxe vamale la exportul de carne prelucrata, precum si schimburi comerciale scutite aproape complet de taxe vamale pentru carnea proaspata;

– va asigura protectia in Japonia a peste 200 de produse agricole europene de inalta calitate, care beneficiaza de asa-numitele indicatii geografice (IG), precum si protectia unei selectii de IG japoneze in UE.

Acordul urmeaza sa fie ratificat de Parlamentul European si de Dieta Japoniei. El ar putea intra in vigoare in 2019.

In acelasi timp, UE continua negocierile cu Japonia pe tema standardelor de protectie a investitiilor si pe tema solutionarii diferendelor legate de protectia investitiilor.

Cum poate beneficia Romania de pe urma acestui acord

Conform unui comunicat de presa al think-tank-ului INACO Initiativa pentru Competitivitate, UE exporta in Japonia in fiecare an aproximativ 80 de miliarde de euro de bunuri si servicii, din care Romania abia exporta circa 200 de milioane de euro (0,25% din totalul exporturilor europene in Japonia; 0,38% din totalul exporturilor romanesti se indreapta spre Japonia) si importam in valoare de circa 305 milioane de euro.

Potrivit unui infografic al CE, Japonia este al 13-lea partener comercial al Romaniei din afara Uniunii Europene. Un numar de 271 de companii romanesti exporta in Japonia. 66% dintre ele sunt intreprinderi mici si mijlocii.

In urma semnarii acestui acord, Romania ar avea la dispozitie o noua piata de export pentru carnea de porc si de vita, produse care vor fi scutite de taxe vamale. Si micii crescatori de animale ar putea avea de castigat, in contextul in care exportatorii vor cumpara tot mai multa carne si vor fi nevoiti sa ofere preturi din ce in ce mai competitive pentru produsele achizitionate de la fermieri.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE