O noua piata de desfacere pentru producatorii romani. Acestia pot sa nu fie organizati in grupuri de producatori

Facebook
Twitter

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, sustine ca o Casa de Comert Agroalimentar va prelua produsele de la fermierii romani, fie ca sunt sau nu organizati intr-un grup de producatori, si le va vinde pe piata. Casa de Comert Agroalimentar „Unirea”este o societate pe actiuni cu capital integral de stat, care isi propune sa sustina fermierii care nu reusesc sa intre pe piata, noteaza Agerpres.

„Este aceasta situatie anacronica in piata si anume ai produse si nu le vezi pe piata. Unele din ele se depreciaza si altele ajung la preturi deformate, mult mai mari, din cauza faptului ca nu exista aceasta veriga intermediara. Greu se intra in supermarketuri, ele sunt foarte pretentioase, si foarte bine, pentru ca ne indeamna sa lucram si noi mai atent si sa fim mai competitivi. Ati vazut pe la porti o serie intreaga de fermieri care scot la poarta fie legaturile de ceapa, fie de spanac, fie ouale si alte produse pe care ei saracii nu le pot valorifica. (…) Asa am facut aceasta societate pe actiuni Casa de Comert Agroalimentar „Unirea”.

Fermierii care cer valorificarea produselor vor beneficia de Casa de Comert „Unirea”

El a subliniat ca va fi o retea nationala care va prelua aceste produse de la fermieri, „fie ca sunt sau nu sunt organizati”, dar care cer valorificarea produselor.

„Se lucreaza acum in toata tara, echipajul uman care exista la nivelul acestei societati a intrat in legatura cu producatorii, fac grafice de livrare, inchiriaza spatiile la aceasta data, iar pe altele le vor construi (…) In Bucuresti, la sectorul 5, este un spatiu comercial extraordinar pe care aceasta societate doreste sa il ia de la Primaria respectiva. (…) Astfel, aduce marfa de la producatorul respectiv la magazin, la locul de desfacere pe care il stabileste si pun adaosuri modice in asa fel incat sa castige toata lumea. Este insa un principiu: nu mai departe de 100 de kilometri raza de actiune, pentru a aduce produse proaspete, in asa fel incat piata sa fie atractiva pentru consumatori”, a mai spus Daea.

Guvernul a aprobat la finele lunii noiembrie 2018 infiintarea Casei Romane de Comert Agroalimentar „Unirea”, societate nationala aflata in subordinea Ministerului Agriculturii, care are printre atributii si dezvoltarea unei retele nationale de magazine in centrele de mare consum. Astfel, se creeaza un mecanism national care va asigura achizitia, sortarea, procesarea primara, standardizarea si distributia catre retele comerciale interne sau de export.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE