Ministrul Daea, anunt despre cererile unice de plata APIA

Facebook
Twitter

Fermierii care nu depun, pana la data de 15 mai, cererile unice de plata la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) nu mai iau subventiile, a anuntat ministrul Agriculturii, Petre Daea.

„Este un ordin foarte clar dat de mine in 2017. Regulile trebuie sa se respecte. Fermierii sa se duca la APIA, sa raspunda la invitatia pe care o dau functionarii de la APIA catre fiecare fermier in parte, pentru ca fiecare din cei 900.000 de fermieri a primit cate o scrisoare in care spune: „dumneata esti programat in data de, la ora de, si vii cu urmatoarele documente ca sa te inscrii”. Sa se inscrie pentru a putea lua subventiile, pentru ca altfel nu le ia. Si aceasta inscriere se termina pe data de 15 mai. Cine nu se inscrie pana la 15 mai nu ia subventia”, a declarat ministrul Agriculturii.

Acesta a spus ca marti erau programati 16.256 fermieri si au depus cererile 18.455, respectiv 113,52%.

„In total, pentru ca din trei in trei ore eu am aceasta informatie, au depus la nivelul tarii 100.738 de fermieri. Avem un program, urmaresc din trei in tre ore, stim cati trebuie sa vina. Daca nu vin astazi, imediat functionarul respectiv il anunta: vino te rog maine (…)”, a spus Daea.

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) a demarat la 1 martie campania de primire a cererilor unice de plata pentru anul 2019, ultima zi de depunere fiind 15 mai 2019.

Cererile unice de plata se depun la centrele judetene APIA in cazul fermierilor care solicita o suprafata mai mare de 50 de hectare de teren agricol si la centrele locale APIA in cazul fermierilor care solicita o suprafata mai mica sau egala cu 50 de hectare de teren agricol.

Fermierii vor depune o singura cerere, chiar daca detin suprafete de teren in diferite localitati sau judete.

Suma totala alocata Romaniei in 2019 pentru platile pe suprafata din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA) se ridica la 1,94 miliarde de euro.

Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre Daea, declara recent ca termenul in care se depun cererile, respectiv 1 martie – 15 mai, nu se schimba nici in 2019, iar regula trebuie respectata.

„In 2017, ca sa introducem acea ordine, am spus ca inchidem obloanele la APIA, in 2018 ca sa introducem regula si mai puternic am spus ca ferecam, sudam usile. Anul asta spun ca suspendam si scarile la APIA, pentru ca pana la data de 15 mai trebuie sa depuna cererile pentru a avea subventiile la timp”, spunea ministrul Agriculturii.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE