O noua piata pentru producatorii romani de grau

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In conditiile in care Australia se confrunta cu al doilea an consecutiv de seceta, producatorii de faina din Asia sunt nevoiti sa se reorienteze si urmeaza sa cumpere cantitati insemnate de grau din statele din regiunea Marii Negre, state printre care se numara si Romania, relateaza Agerpres.

Producatorii asiatici de faina si-au rezervat  inca din aprilie o cantitate de un milion de tone de grau din noua recolta, din tarile situate in regiunea Marii Negre. Aceasta crestere a importurilor asiatice de grau din bazinul Marii Negre poate ameninta pozitia Australiei de principal furnizor de grau al Asiei.

,,Chiar si cei mai mari producatori de faina, care erau clientii fideli ai Australiei, incep sa cumpere grau din Marea Neagra datorita diferentei de pret si calitatii. Graul din Rusia si Ucraina devine mai bun de la an la an”, a declarat un trader din Singapore.

Pretul unei tone de grau din bazinul Marii Negre

In prezent, graul provenit din bazinul Marii Negre se tranzactioneaza cu 220 – 227 dolari/tona, mai ieftin decat pretul de 255 – 260 dolari cerut de Australia. Totusi, exista inca producatori de faina care prefera graul australian, considerand ca acesta este de o calitate superioara.

,,Este foarte greu sa recuperezi terenul pierdut odata ce piata dezvolta un apetit pentru un soi alternativ care nu numai ca devine mai bun in termeni de calitate dar este si mai ieftin”, a declarat un alt trader de cereale din Singapore.

Conform unor analisti de la o agentie de specialitate, Asia a importat in 2017 o cantitate de 12,6 milioane tone de grau, cu 17% mai mult decat in anul precedent. Si Romania ar putea beneficia de cererea crescuta a asiaticilor pentru grau, iar fermierii vor putea sa-si comercializeze marfa pe o piata extrem de importanta pentru economia mondiala, la preturi mult mai competitive.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE