In contextul extinderii focarului de pesta porcina africana, conducerea DSVSA Tulcea a decis sacrificarea tuturor suinelor din localitatile in care a fost semnalat virusul. Scopul acestei actiuni este de a crea o zona libera de PPA, pentru a izola virusul si pentru a preveni extinderea focarelor, noteaza Agerpres.
„In judet este instituita stare de alerta si s-a decis aplicarea masurii radicale de ucidere preventiva a suinelor din gospodariile private. Sunt zone in care am aplicat aceasta masura cu sprijinul fortelor Ministerului Administratiei si Internelor si urmeaza sa mergem in alte zone, astfel incat sa facem un cordon in care virusul sa fie izolat”, a declarat directorul DSVSA Tulcea, Mitica Tuchila.
Proprietarii au refuzat sa le fie sacrificati porcii
Conform sefului DSVSA Tulcea, unii proprietari de suine nu au fost de acord sa puna la dispozitia medicilor veterinari animalele pentru sacrificare, iar peste o saptamana au sesizat autoritatea, cand s-a constatat ca porcii se imbolnavisera de PPA.
Directorul mai precizeaza ca porcii din zonele de risc vor fi verificati pentru 30 de zile, iar daca se constata ca acestia nu prezinta semne de PPA, pot fi livrati catre un abator din judetele vecine.
„In judet, avem trei exploatatii in care porcii au ajuns la varsta de sacrificare. Conform Directivei 60/2002 a Comisiei Europene, ei sunt supravegheati sanitar-veterinar timp de 30 de zile, iar dupa analizele care confirma faptul ca nu au PPA, exploatatiile pot livra porcii catre un abator autorizat din alt judet si sa taie in partida separata fata de cea curenta, cu aplicarea riguroasa a masurilor de dezinfectie”, a mentionat directorul Tuchila.
Aparitia PPA in Romania
Conform autoritatilor din tara noastra, pesta porcina africana a aparut in regiunea de delta, dupa inceperea vanatorii ucrainene a porcilor mistreti care a provocat migrarea acestora pe teritoriul Romaniei. Astfel, porcii mistreti bolnavi au intrat in contact cu porcii domestici, crescuti in stare de libertate de mai multi proprietari din Delta.
„Administratia Rezervatiei Biosferei delta Dunarii are echipe in teren si monitorizeaza zilnic populatia de mistreti. Avem informatii privind existenta unor mistreti morti, iar agentii ecologi ne-au adus la cunostinta si faptul ca se gasesc urme de mistreti mai multe decat in anul trecut”, a mai spus directorul DSVSA.
In august 2017, in Romania se sesizau primele cazuri de PPA, insa numarul focarelor a crescut cel mai mult in luna iunie a acestui an. Cea mai mare paguba a fost inregistrata intr-o exploatatie din judetul Tulcea, unde au fost sacrificati si incinarati aproximativ 45.000 porci.
Pesta porcina africana nu afecteaza oamenii, dar are impact la nivel social si din punct de vedere economic.