Idei de afaceri: sparanghelul, cultura care iti poate aduce un profit de 50.000 de euro pe an la hectar

Facebook
Twitter

Cunoscut si sub denumirea de „hrana regilor”, sparanghelul a fost cultivat inca din cele mai vechi timpuri in zona Mediteranei si in Egiptul antic, datorita proprietatilor sale unice si a gustului deosebit.

Conform specialistilor, sparanghelul este o adevarata leguma minune iar consumul sau ajuta la: detoxifierea organismului, protejarea impotriva cancerului, ameliorarea durerilor, arderea grasimii de pe abdomen si la reducerea riscului de aparitie a bolilor de inima.

Cu toate ca este o leguma extrem de benefica si de gustoasa, nu foarte multi fermieri romani ajung sa infiinteze o cultura de sparanghel. Lipsa informatiilor despre cultivarea si intretinerea acestei plante dar si teama ca sparanghelul nu se va adapta conditiilor climatice din tara noastra ii descurajeaza pe agricultorii interesati intr-o astfel de cultura. Totusi, cativa fermieri din tara noastra s-au gandit sa aduca sparanghelul in Romania si sa-si infiinteze propriile recolte.

Printre acestia se numara si Dan Cristea. Dupa trei ani de munca intr-o ferma de sparanghel din Anglia, tanarul fermier a hotarat sa se intoarca in tara si sa puna in aplicare toate cunostintele dobandite in strainatate, pentru a-si infiinta propria sa cultura de sparanghel.

„Eu am lucrat in strainatate intr-o astfel de cultura si pe timpul facultatii am fost plecat trei ani in Anglia. Dupa ce m-am intors in tara am decis sa incerc sa plantez o astfel de cultura, sa vad daca se prinde si daca se adapteaza bine. Am incercat mai multe sortimente. Am sparanghel plantat si din radacina, si din seminte. Am mai multe varietati. Am inceput cu 3.000 de radacini pe care le-am plantat pe 2.000 de metri patrati si anul trecut am mai plantat inca 5.500 de metri adica inca 10.000 de radacini”, a explicat fermierul Dan Cristea pentru Stiri Agricole.

Sparanghel bio pe 7.500 de metri patrati

Pe langa faptul ca este o cultura de nisa in Romania, plantantia tanarului fermier se identifica printr-un alt aspect extrem de important si anume ca tot sparanghelul plantat este crescut 100% bio.

„Nu dau cu erbicide, nu folosesc vreun tratament. Totul este natural. Nu am plantat mult, insa este greu sa-l plivesti manual. Exista o solutie cu fermieri care ard buruienile cu gaz dar inca nu am ceva sa-mi usureze munca. Este greu pana se termina cu iarba, apoi nu mai e nevoie sa intervii atat de des”, ne-a mai spus fermierul.

In viziunea fermierului, calitatea este mai importanta decat cantitatea si tocmai de aceea a decis ca intreaga sa cultura sa fie bio, fara erbicide si fara vreun fel de tratament.

,,Am mers mai mult pe calitate decat pe cantitate. Obtii mai putin dar ai si un pret mai bun, cu toate ca preturile nu se compara cu cele din strainatate” , adauga Dan Cristea.

Ce investitii sunt necesare pentru infiintarea unei culturi de sparanghel

Cu toate ca nu necesita eforturi financiare extraordinare, infiintarea unei culturi de sparanghel costa sesizabil mai mult decat o cultura conventionala de tipul graului sau porumbului. In mod normal, pentru o cultura de sparanghel intinsa pe un hectar, investitia se poate ridica si la 25.000 euro, insa in doar patru ani, profitul poate fi si de patru ori mai mare decat investitia initiala.

In cazul fermierului Dan Cristea, investitia cea mai mare a constat in cumpararea terenului si in protejarea culturii impotriva daunatorilor, dupa cum spune chiar el.

,, N-am avut nici terenul tot. Am avut doua bucati pe care le-am unit pentru a forma un lot intreg. Terenul trebuie sa fie aproape de drum, pentru ca daca in timpul culesului este o furtuna, trebuie sa intervii imediat. Este important ca terenul sa fie aproape de un drum asfaltat, pentru a putea ajunge la el repede. Daca sunt doua saptamani de ploaie si il lasi sa creasca, l-ai pierdut. Investitia a fost a mea 100%. Am incercat sa accesez insa fondurile se acordau pentru o suprafata minima de 4.000 de metri si la momentul acela nu ma incadram. Investitia nu este extrem de mare insa este important sa-ti asiguri cultura si sa imprejmuiesti terenul cu gard. Aceasta investitie e mai mare si e necesara pentru ca vin iepuri si mananca sparanghelul”, mai spune fermierul bucurestean.

Care sunt lucrarile necesare pentru o cultura de sparanghel

In ciuda aparentelor, o cultura de sparanghel nu este foarte greu de intretinut iar planta in sine nu este pretentioasa. Astfel, o cultura intinsa pe aproximativ un hectar nu necesita interventii extraordinare si poate fi administrata foarte usor, de doar cateva persoane.

„Primavara se discuieste terenul si dupa aceea daca se poate se fac biloane. La sparanghelul verde biloanele se fac mai mici decat la sparanghelul alb. Poti face biloanele cu sapa sau cu o motosapa care sa adune pamantul si dupa aceea printre randuri se da cu freza pana se elimina buruienile. Cand creste putin mai mare se repeta procesul. Cel mai mare inconvenient este cand vine ploaia. Ploua si nu poti sa intri pentru ca trebuie sa se si usuce. Daca sparanghelul e ud, nu ai ce sa faci”, ne mai impartaseste Dan Cristea.

Inlaturarea manuala a daunatorilor, un sacrificiu pentru mentinerea unei culturi bio

Totusi, in cazul unei culturi bio precum cea de fata, situatia este usor diferita. Pentru ca nu doreste sa aplice vreun tratament pe cultura sa, agricultorul este nevoit sa aloce mult mai mult timp plivitului si este nevoit sa inlature manual daunatorii.

,,O mare problema la sparanghel este cu daunatorii care mananca planta. Mai este si un gandac –gandacul sparanghelului – care este destul de daunator. Pentru a-l starpi, la o cultura bio trebuie sa-l inlaturi manual si sa-l aduni cum se aduna la cartofi inainte. Asta daca nu vrei sa stropesti. Am avut probleme cu aceste gandac si trebuie inlaturat zilnic. Nu am inregistrat pierderi pentru ca am reusit sa-l starpesc. In general sparanghelul e rezistent si nu are daunatori foarte multi”, spune fermierul.

Ce productie se poate obtine si cat costa un kilogram de sparanghel

In ciuda daunatorilor si a muncii intense, o recolta de sparanghel ne poate aduce castiguri insemnate, atat timp cat suntem consecventi, punem pret pe calitate si incercam mereu sa ne multumim clientii. Chiar daca preturile oferite in Romania pe kilogramul de sparanghel nu se compara cu cele din Occident, un produs de calitate se poate vinde pentru o suma destul de mare, dupa cum spune si proprietarul culturii de sparanghel bio.

„Anul acesta am reusit sa vand cam 400 kg. Eu vand sparanghelul cu preturi intre 30 si 50 lei kilogramul. Nu il vand direct cum l-am cules de pe camp. Il si sortez, aleg ce este mai bun si ii tai si partea de jos. Asa am fost invatat in zona in care am lucrat si imi place ca legatura sa fie si foarte frumoasa.  Am clienti de la inceput, de acum 10 ani de cand am inceput afacerea. Pe parcurs mi-am mai facut clienti, dar vand si catre magazine si restaurante din Bucuresti. Un magazin iti poate lua 10 kg pe saptamana”, dezvaluie Dan Cristea.

Cultura de sparanghel, o afacere de viitor

Consumul de sparanghel in Romania a crescut extrem de mult in ultimii ani si din cauza faptului ca nu exista o productie autohtona suficienta pentru aceasta planta, comerciantii sunt nevoiti sa importe cea mai mare parte a produselor. De aceea, infiintarea unei culturi de sparanghel in tara noastra poate fi o idee foarte buna si ne poate da acces rapid la o piata de desfacere extrem de avantajoasa.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE