Presedintele Klaus Iohannis a promulgat modificarile aduse legii privind venitul minim garantat, iar conform noilor prevederi, o persoana care refuza un loc de munca pierde ajutorul social.
Conform legii, persoana care refuza un loc de munca sau nu accepta sa participe la cursurile de dezvoltare profesionala organizate de agentiile pentru ocuparea fortei de munca nu va mai avea dreptul la ajutor social. Persoana in cauza poate solicita ajutor social dupa un an de la data la care i-a fost suspendat acest drept.
” (7) Refuzul unui loc de muncă oferit sau refuzul de a participa la serviciile pentru stimularea ocupării forţei de muncă şi de formare profesională oferite de agenţiile teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă atrage încetarea dreptului la ajutorul social. (8) În situaţia prevăzută la alin. (7), familia sau persoana singură poate solicita un nou drept după o perioadă de 12 luni de la data deciziei de încetare a dreptului la ajutorul social”, se arata in document.
Munca in folosul comunitatii, obligatorie
O alta prevedere a legii arata ca toate persoanele apte de munca si care beneficiaza de ajutor social sunt obligate sa presteze munca in folosul comunitatii in functie de ajutorul primit de familia beneficiarului.
„Pentru sumele acordate ca ajutor social, conform prevederilor prezentei legi, una sau mai multe persoane majore apte de muncă, raportat la cuantumul ajutorului social din familia beneficiară, au obligaţia de a presta lunar, la solicitarea primarului, acţiuni sau lucrări de interes local, fără a se putea depăşi regimul normal de lucru şi cu respectarea normelor de securitate şi igienă a muncii”, se mai precizeaza in textul legii.
Legea ar putea ajuta agricultura romaneasca
Lipsa fortei de munca este o problema tot mai comuna iar fermierii se plang ca le este aproape imposibil sa gaseasca resursele umane pentru a-si desfasura activitatile intr-un mod optim. Mai multi specialisti si persoane reprezentative pentru agricultura romaneasca sunt de parere ca unul din motivele pentru care oamenii nu vor sa lucreze in agricultura este ajutorul social.
In urma cu cateva saptamani, Laurentiu Baciu, directorul LAPAR, declara ca in anumite comunitati foarte multe persoane se multumesc sa primeasca ajutorul social si refuza orice oportunitate de angajare aparuta.
„Vă spun cu amărăciune ca în cei 28 de ani s-a dezvoltat într-un ritm extraordinar de rapid o nouă specializare la ţară: ajutoarele sociale. Acolo unde unii s-au născut numai să primească. Nu este o acuzaţie. Legea este binevenită, să-i dai unui om ajutor când vezi că nu are posibilităţi de trai, dar tot în legea aia spune că, dacă nu are unde să îşi câştige existenţa. Ori la noi în sectorul agricol este valabil pentru jumătate de ţară, nu găseşti un om indiferent cât îi dai. Nici nu vorbim de salarizare este exclus, ca nu ai cui. Preferă să stea pe ajutorul social, să trăiască din acele alocaţii”, declara directorul LAPAR.
Promulgarea acestei legi ar putea scadea rata somajului din Romania si i-ar ajuta pe fermierii romani care au nevoie de personal.