Agricultura romaneasca se confrunta cu un deficit major de personal. Ajutoarele sociale, o potentiala cauza

Facebook
Twitter

Presedintele LAPAR, Laurentiu Baciu a declarat ca lipsa fortei de munca este o problema majora atat in agricultura cat si in majoritatea sectoarelor de activitate din Romania. Baciu considera ca dezvoltarea ajutoarelor sociale a facut tot mai putine persoane interesate in a-si gasi un loc de munca, scrie Agerpres.

,,E o problema nationala si nu ne plangem doar noi, cei din agricultura, ci din toate sectoarele de activitate, de lipsa fortei de munca. Eu cand ii aud pe unii ca spun ca salariile sunt mici, pai nu ai cui sa le dai. Suntem nevoiti sa facem eforturi foarte mari, sa inlocuim forta de munca cu utilaje care costa sume fabuloase si nu reusim de multe ori sa le amortizam, pentru ca avem o piata destul de precara pe ceea ce inseamna piata produselor agricole si astfel in loc sa ne dezvoltam, batem pasul pe loc’’, spune presedintele LAPAR.

Ajutorul social, mai atractiv decat un loc de munca

Baciu continua, fiind de parere ca ajutoarele sociale ar trebui acordate doar persoanelor care se confrunta cu o situatie financiara precara sau care se afla in imposibilitatea de a-si gasi un loc de munca in zona in care locuiesc. Astfel, persoanele neocupate din zonele rurale ar privi mai cu interes locurile de munca disponibile in agricultura.

,,Va spun cu amaraciune ca in cei 28 de ani s-a dezvoltat intr-un ritm extraordinar de rapid o noua specializare la tara: ajutoarele sociale. (…)Legea este binevenita, sa-i dai unui om ajutor cand vezi ca nu are posibilitati de trai, dar tot in legea aia spune ca, daca nu are unde sa isi castige existenta. Ori la noi in sectorul agricol este valabil pentru jumatate de tara, nu gasesti un om indiferent cat ii dai. Nici nu vorbim de salarizare este exclus, ca nu ai cui. Prefera sa stea pe ajutorul social, sa traiasca din acele alocatii’’, a mai precizat Laurentiu Baciu.

LAPAR, federatie cu reprezentativitate la nivel national a producatorilor agricoli din tara, organizeaza miercuri Conferinta Nationala a Agricultorilor, cu tema ‘Agricultura-Prioritate Nationala’ eveniment anual, devenit un etalon pentru agricultura si stabilirea politicilor care vizeaza acest sector.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE