LAPAR: ,,sute, poate mii de oameni’’ ar putea ramane fara proprietati

Facebook
Twitter

Conform ministrului agriculturii, Petre Daea, aproximativ patru milioane hectare de terenuri sunt in prezent cadastrate iar la nivel de tara exista contracte cu peste 2.000 de UAT-uri, noteaza Agerpres.

,,Cadastrul este o operatiune grea, sunt bani multi alocati prin POR, de la UE, dar sunt si de la bugetul statului. Sunt peste 400 de milioane de euro. Este o actiune la nivelul tarii; s-au facut contracte cu peste 2.000 de UAT-uri. E o lucrare complexa, complicata, dar ea a trebuit facuta si iata ca si efortul acesta bugetar justifica necesitatea executarii unei asemenea lucrari de o astfel de amplitudine si complexitate”, a spus Daea.

Ministrul a confirmat ca mai putin de jumatate din suprafata agricola a tarii a fost cadastrata pana in prezent, insa a precizat ca acestea sunt ,,cifre relative’’.  ,,Undeva la 40% (n.r. suprafata cadastrata). Sunt cifre relative, ele se modifica de la o zi la alta, dar undeva la patru milioane hectare sunt cadastrate”, a declarat ministrul.

LAPAR anunta probleme in teritoriu cu cadastrarea

Laurentiu Baciu, presedintele LAPAR a explicat ca procesul de cadastrare a terenurilor este unul anevoios si ca echipele prezente in teritoriu se confrunta cu foarte mari probleme. Astfel, Baciu avertizeaza ca ,,sute, poate mii de oameni’’ ar putea ramane fara proprietati.

,,Ne apropiem de 2020, de noul exercitiu financiar si nu avem cadastrarea, doar pe ici pe colo in unele comune. Sunt mari probleme cu proprietatile, punerea in posesie s-a facut cum s-a facut si acum, cand au venit cei de la cadastrare, raman sute, poate mii de oameni, fara proprietati”, a precizat presedintele LAPAR.

Fonduri europe doar pentru terenurile cadastrate

Din anul 2020, cand va intra in vigoare noul exercitiu financiar al PAC, Romania risca sa piarda platile directe aferente Pilonului I, pentru ca sistemul de plati va fi implementat doar pe baza identificarii cadastrale a terenurilor agricole.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE