Cercetarea romaneasca ramane fara finantare. Iata ce concluzii reies din raportul Curtii de Conturi

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Conform unui control al Curtii de Conturi pe anul 2016, cercetarea agricola romaneasca a suferit din cauza dezinteresului si neimplicarii factorului guvernamental, in special a Ministerului Agriculturii, fapt ce a produs anumite disfunctionalitati si efecte negative majore asupra activitatii unitatilor de cercetare si a performantelor cercetarii agricole romanesti, noteaza Agerpres.

Mai mult decat atat, si subventia primita de catre unitatile de cercetare agricola a fost diminuata, iar din 2013 acestea au primit cu 12,6% mai putini bani. Cea mai afectata a fost centrala ASAS (Academia de Stiinte Agricole si Silvice), careia i-a fost scazuta subventia cu 56,9%.

Conform raportului, diminuarea subventiilor a continuat si in 2014, cand au fost reduse cu 9,3%. In anul 2015, reducerea totala ajungea la 19,4% iar in 2016 la 15,1%. Centrala ASAS a fost cel mai drastic afectata si in acesti doi ani, fiindu-i redusa subventia cu 96,2%, respectiv 82,5%.

,,Efectele subfinantarii au fost diminuarea capacitatii de cercetare si nerealizarea obiectivelor stabilite, perturbari grave in functionare, orientarea activitatii de cercetare-dezvoltare catre cea economica si comerciala, formarea de arierate catre bugetele publice si catre terti, iesirea din sistem a cercetatorilor cu experienta si imposibilitatea inlocuirii acestora, dificultati in promovarea si implementarea unui sistem managerial eficient si eficace’’, se precizeaza in raportul CC.

Numarul cercetatorilor a scazut continuu din 2009

Tot in raport se exemplifica si situatia resursei umane din domeniul cercetarii, unde exista anumite probleme nerezolvate, in principal legate de numarul redus de salariati si de nivelul de salarizare neatractiv pentru potentialii angajati. Situatia nu pare ca se va schimba nici in viitorul apropiat, in conditiile in care pana acum, nu a fost elaborata o strategie pe termen scurt, mediu sau lung.

,,Numarul total al cercetatorilor a scazut continuu si dramatic, an de an, astfel incat, dintr-un total de 1.048 de cercetatori in anul 2009 (1.044 la nivelul unitatilor de cercetare-dezvoltare subordonate) s-a ajuns la 467 de cercetatori in anul 2016 (459 la nivelul unitatilor subordonate), reprezentand 44,6% fata de 2009, respectiv 43,97% la nivelul unitatilor subordonate’’, se mai specifica in raport.

Situatia este confirmata si de reprezentanti ai cercetarii agricole din teritoriu, care admit ca domeniul in care activeaza se confrunta cu mari probleme atat la nivel salarial cat si organizatoric: ,,Cercetatorii sunt incadrati cu salariul minim pe economie. Din aceasta cauza, tineri valorosi aleg sa se duca in strainatate sau sa lucreze pentru companii private. Majoritatea unitatilor de lucru functioneaza fara acreditare si nici macar nu indeplinesc cadrele de acreditare’’, a declarat dr. Ing. Costel Vanatoru, cercetator la SCDL Buzau pentru Stiri Agricole.

Academia de Stiinte, scaderi drastice ale suprafetei de teren

In cazul ASAS, nu doar fondurile au fost reduse. Conform raportului CC, suprafetele de teren ale institutiei au fost diminuate de la 184.422,3 ha in 2002 la doar 44.689,4 ha pana in anul 2009, adica o scadere de 75,7% in 7 ani. Academia a inregistrat scaderi continue ale suprafetei in perioada 2009 -2016.

Din cauza lipsei de fonduri, ASAS a decis sa dea in arenda o parte din terenurile din proprietate. Astfel, din suprafata de 3.322,2 ha detinuta de ASAS in 2009, au fost date in arenda 1.729 ha, adica 52% din suprafata de 5.852,4 ha. Pana in 2016, 4.854,2 ha adica 82,9% din suprafata totala detinuta de ASAS era data in arenda.

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE