Hogan: UE va aloca 10 miliarde de euro pentru cercetare in agricultura. Cine beneficiaza de acesti bani

Facebook
Twitter

Comisarul european, Phil Hogan a declarat ca UE va aloca 10 miliarde de euro pentru cercetare in domeniul agricol, insa statele membre vor fi cele care vor decide ce tehnologii vor finanta si ce fonduri vor da pentru digitalizare, noteaza Euractiv.

Uniunea Europeana este un jucator major in piata agricola mondiala, iar noile tehnologii, expertiza si inovatiile au un rol important in dezvoltarea agriculturii europene. Totusi, fermierii simt ca, uneori, UE nu grabeste adoptarea unor tehnici inovatoare – vezi dezbaterile privind organismele modificate genetic – sau aloca prea putini bani pentru expansiunea noilor tehnologii digitale.

UE va aloca direct 10 miliarde de euro pentru cercetare in domeniul agricol, dar statele membre vor decide ce tehnologii vor finanta si ce fonduri vor da pentru digitalizare, explica comisarul european Phil Hogan, intr-un interviu acordat EURACTIV.

Fermierii considera ca UE nu investeste suficient in agricultura inteligenta

Uniunea Europeana este un jucator major in piata agricola mondiala, iar noile tehnologii, expertiza si inovatiile au un rol important in dezvoltarea agriculturii europene. Totusi, fermierii simt ca, uneori, UE nu grabeste adoptarea unor tehnici inovatoare sau aloca prea putini bani pentru expansiunea noilor tehnologii digitale.

Si totusi productivitatea ridicata din fermele europene nu putea veni doar din tehnicile traditionale, iar agricultura de precizie nu mai este de mult un termen obscur nici macar intr-o tara ca Romania, unde productia agricola inca depinde masiv de conditiile meteo.

Hogan: UE va aloca sume importante pentru cercetare

In aceste luni au loc dezbateri intense asupra finantarii sectorului agricol european in urmatoarea perioada. Comisia Europeana a prezentat in mai propunerea sa de buget pentru urmatorul cadru financiar multianual, respectiv pentru perioada 2021-2027, iar organizatiile de fermieri au spus ca planurile Executivului UE nu sunt prea ambitioase, mai ales in ceea ce priveste finantarea inovatiei.

Comisarul european pentru agricultura si dezvoltare rurala, Phil Hogan, nu este de aceeasi parere. Intr-un interviu acordat EURACTIV Romania, Phil Hogan sustine ca UE va aloca sume importante direct pentru cercetare in domeniul agricol prin Politica Agricola Comuna (PAC), dar va lasa la latitudinea statelor membre finantarea noilor tehnologii si alocarea de fonduri pentru digitalizare.

UE este un lider mondial in ceea ce priveste inovarea in agricultura – lucru usor de observat prin productivitatea fermelor – dar provocarea este transmiterea tuturor inovatiilor din teorie in practica, considera comisarul Hogan, care adauga ca acest lucru se realizeaza prin Parteneriatul European pentru Inovare, „o parte esentiala a PAC”.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE