Inca 155 milioane de euro pentru agricultura romaneasca. Fermierii pot accesa fondurile mai usor, in baza unui acord

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In perioada 12-14 septembrie 2018, Comisarul european pentru agricultura si dezvoltare rurala, Phil Hogan, dand curs invitatiei adresate de ministrul Petre Daea, a efectuat o vizita de lucru in Romania.

Agenda vizitei a inceput cu o intalnire la sediul Guvernului cu prim-ministrul Romaniei, unul din subiectele dezbatute fiind evolutia pestei porcine africane. In acest context, comisarul a afirmat ca sistemul de detectie in Romania functioneaza bine si a anuntat masuri financiare pentru a ajuta fermierii romani.

Vizita comisarului european, Phil Hogan, a continuat cu o intalnire bilaterala cu ministrul Petre Daea, la sediul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, iar ulterior oficialii au realizat mai multe deplasari in teren.

Discutii despre viitorul PAC

Subiectele abordate in cadrul intalnirii bilaterale au vizat Politica Agricola Comuna post 2020, preluarea Presedintiei Consiliului UE de la 1 ianuarie 2019 de catre tara noastra, precum si evolutia pestei porcine africane in Romania.

In prezenta comisarului european, Phil Hogan, si a ministrului Petre Daea au fost semnate acordurile operationale intre Fondul European de Investitii si cele patru banci selectate, pentru a accesa cele 155 milioane de euro care vor fi puse la dispozitia fermierilor pentru investitii.

Credite mai avantajoase pentru fermieri

Acest instrument financiar, alaturi de subventii, are rolul de a facilita activitatea economica a agricultorilor. Astfel, vor putea fi acordate credite mai ieftine fermierilor si micilor intreprinzatori prin PNDR, in conditii mai avantajoase in relatia cu institutiile financiare.

Hogan: „Romania are cel mai mare numar de fermieri din intreaga Uniune Europeana”

La finalul vizitei in Romania, comisarul european a facut cateva aprecieri cu privire la agricultura din tara noastra:

„Romania are cel mai mare numar de fermieri din intreaga Uniune Europeana. Avem multe ferme mici aici care au nevoie de atentia noastra. Dar, desi sunt 3 milioane de fermieri in Romania, mai putin de un milion cer subventii de la Comisie. Ceilalti considera ca sunt asa de mici, ca nu pot sa ceara imprumuturi. Trebuie sa lucram in aceasta directie pentru a ne asigura ca tot mai multe dintre fermele mici sa fie implicate, nu doar in producerea de hrana pentru ele, ci in producerea de hrana pentru romani si sa ajute la mentinerea vitalitatii si a conditiilor de trai cat mai bune din zonele rurale.”

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE