Petre Daea: „Cresterea porcului in gospodarii va continua dupa ce trece boala”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Conform ministrului Agriculturii, Petre Daea, cresterea porcilor in gospodariile in care animalele au fost sacrificate pe fondul PPA se va continua, iar interdictiile sunt valabile doar pe perioada prezentei focarelor, noteaza Agerpres.

„Este exclusă această interdicţie, se va continua sigur creşterea porcului în gospodării (…) Virusul nu ne-a învins şi nu ne oprim aici. După ce trece acest val de boală, în condiţii evidente pe care trebuie să le respectăm, condiţii de securitate sanitar-veterinare care trebuie respectate, în aşa fel încât să nu mai avem un asemenea necaz”, a declarat ministrul Agriculturii.

Daea: „Gospodariile se vor popula imediat ce trece boala”

Ministrul a mai spus ca nu poate „estima cat va dura valul”, insa a precizat ca este important sa se faca ceea ce trebuie pentru eradicarea virusului „iar gospodariile se vor popula imediat ce trece boala”.

Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în prezent în 227 de localităţi din 13 judeţe, cu un număr de 927 de focare (dintre care 11 în exploataţii comerciale) şi 62 de cazuri la mistreţi, în total fiind eliminaţi 311.869 de porci afectaţi de boală, a informat joi Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.

Satu-Mare, singurul judet afectat in care au fost stinse toate focarele de PPA

Conform sursei citate, au fost stinse până la această dată 5 focare în judeţul Satu Mare, unde nu a mai fost înregistrat vreun focar nou din data de 31 august 2018.

ANSVSA menţionează că în judeţul Bihor nu au mai fost înregistrate noi focare de PPA din data de 8 august 2018, iar în judeţul Tulcea, unitatea de procesare a cărnii aparţinând societăţii Carniprod şi-a reluat activitatea în data de 14 august 2018.

„Aceste rezultate au fost posibile datorită aplicării operative şi eficiente a complexului de măsuri zoosanitare de combatere a pestei porcine africane (PPA) şi a cetăţenilor, care au înţeles să sprijine autorităţile în aplicarea acţiunilor necesare”, subliniază ANSVSA.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE