Afaceristii cer interzicerea cresterii porcului in gospodariile populatiei. Autoritatile iau decizia

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In prezent, Pesta Porcina Africana evolueaza in 294 de localitati din 18 judete, cu un numar de 1124 focare (dintre care 16 in exploatatii comerciale) si 300 de cazuri la mistreti. In total au fost eliminati 361.719 de porci afectati de boala.

Pana la finele lunii noiembrie au fost stinse 6 focare in judetul Satu Mare si un focar, singurul de altfel, din judetul Dambovita, iar unitatea de procesare a carnii apartinand societatii S.C. Carniprod SRL si-a reluat activitatea, in data de 14 august 2018.

Judetele cu cele mai multe focare de PPA

Cele mai multe focare sunt in continuare in judetele Tulcea – 570, dintre care 5 focare la exploatatii comerciale si un focar, la o exploatatie de tip A si 82 de cazuri la mistreti, in Ialomita – 125 de focare in gospodariile populatiei si 33 de cazuri la mistreti, in Braila – 117 focare, dintre care 9 focare la exploatatii comerciale si un doua cazuri la mistreti, in Calarasi – 100 de focare, unul la o exploatatie comerciala si 24 de cazuri la mistreti, iar in Constanta – 88 de focare in gospodariile populatiei si trei cazuri la mistreti.

Seful ANSVSA, despre interzicerea cresteriii porcilor in gospodariile populatiei

Directorul ANSVSA, Geronimo Branescu, sustine ca interzicerea activitatii de crestere a porcilor in gospodariile populatiei pentru o anumita perioada de timp nu poate fi luata in calcul de autoritati. In prezent, aceasta masura este tot mai ceruta de reprezentantii industriei alimentare, care sustin ca acesta a fost singurul mod prin care s-a reusit eradicarea PPA in alte state europene.

Acesta a mai spus ca majoritatea porcilor sacrificati pe fondul PPA provin din exploatatiile comerciale ci nu din gospodariile populatiei.

Metode de preventie a PPA

Pesta porcina africana este o boala virala a porcinelor domestice si salbatice, cu evolutie rapida si mortalitate de pana la 100% pentru porcii care se imbolnavesc. Pentru aceasta boala nu exista vaccin si nici tratament.

Singurele metode de preventie eficiente sunt mentinerea unui nivel inalt de biosecuritate la ferme si gestionarea rapida si eficienta a posibilelor focare de boala – raportare, restrictii privind miscarea animalelor, a produselor si subproduselor provenite de la porcine, sacrificarea animalelor susceptibile si controlul circulatiei animalelor.

Potrivit autoritatilor veterinare, pesta porcina africana nu afecteaza si nu se transmite la oameni, neexistand nici cel mai mic risc de imbolnavire, insa exista un impact la nivel social si din punct de vedere economic.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE