Autoritatile vin cu clarificari. Va fi interzisa cresterea porcului in gospodariile populatiei?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor nu interzice si nu limiteaza cresterea porcinelor in gosposdariile populatiei din Romania. ANSVSA a pus in dezbatere publica, conform procedurii legale, un proiect de ordin prin care se stabilesc reguli minimale de buna practica in cresterea porcinelor, acestea fiind benefice pentru cresterea suinelor in sistem gospodaresc (nonprofesional), dar si pentru dezvoltarea micilor ferme comerciale si a celor industriale.

Propunerile au rolul de a identifica solutiile optime care sa permita crescatorilor de porci, atat din gospodaria populatiei (sistemul de crestere nonprofesional), cat si din fermele comerciale sa continue cresterea suinelor si sa diminueze la minimum pagubele economice cauzate de raspandirea virusului pestei porcine africane pe teritoriul Romaniei. Pana in acest moment, despagubirile platite propietarilor de animale afectate din Romania se ridica la peste 100 de milioane de euro.

In urma consultarilor cu crescatorii,  asociatiile de fermieri si asociatiile procesatorilor de carne a rezultat un proiect de ordin comun (ANSVSA si MADR) in care se stabilesc anumite reguli generale de biosecuritate.

Gasirea unor solutii optime pentru propietarii de porci este o prioritate a conducerii ANSVSA, iar cresterea suinelor in gospodaria taraneasca (gospodaria populatiei) nu va fi interzisa, iar oamenii vor avea in continuare posibilitatea de a desfasura aceasta activitate traditionala.

Asiguram toti cetatenii crescatori de porci – gospodaria populatiei, ferma de tip A, ferma comerciala – ca vor putea creste porci in Romania, cu respectarea masurilor de biosecuritate specifice formei de organizare.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE