Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) deschide sesiunile de primire a proiectelor de investitii in arealul ITI – Delta Dunarii (Instrumentul Teritorial Integrat – Delta Dunarii) pentru dezvoltarea infrastructurii de baza si pentru protejarea patrimoniului cultural, care vor avea o alocare financiara totala de 21,77 milioane de euro.
Potrivit unui comunicat al AFIR, cele doua sesiuni se vor desfasura in perioada 21 ianuarie 2019, ora 9:00 – 30 aprilie 2019, ora 16:00, si vor avea o alocare financiara de circa 16,78 milioane de euro pentru submasura 7.2 – Investitii in crearea si modernizarea infrastructurii de baza la scara mica, iar pentru submasura 7.6 – Investitii asociate cu protejarea patrimoniului cultural de 4,99 milioane de euro, prin Programul National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020.
Pragurile de calitate ale proiectelor difera in fiecare luna, incepand de la 50 de puncte in prima etapa lunara (21 ianuarie – 28 februarie 2019) si ajungand pana la pragul minim din ultima etapa lunara (1 – 30 aprilie 2019) de 20 de puncte pentru investitii in infrastructura rutiera de interes local, educationala si sociala si pentru protejarea patrimoniului cultural. Pentru infrastructura de apa/apa uzata, pragul minim sub care nu se pot selecta proiecte este de 25 de puncte, precizeaza institutia.
„Avem nevoie de investitii in aceasta zona deosebita a tarii noastre, avem nevoie sa dezvoltam infrastructura de baza, mai ales intr-o zona cu puternic potential turistic si economic. De asemenea, investitiile in protejarea patrimoniului cultural sunt importante pentru dezvoltarea durabila a zonei Delta Dunarii si mai ales pentru dezvoltarea durabila a mediului rural. Alaturi de accesul la infrastructura de baza, satele noastre au nevoie de revigorarea vietii sociale, de conservarea si dezvoltarea mostenirii noastre culturale”, a mentionat directorul general al AFIR, Adrian Chesnoiu.
Prin intermediul submasurii 7.2 ITI – Delta Dunarii, se acorda fonduri nerambursabile in procent de 100% pentru investitii in infrastructura rutiera, de alimentare cu apa, canalizare si pentru componenta educationala sau sociala (gradinite, crese, after school, scoli profesionale in domeniul agricol sau institutii de invatamant secundar superior – filiera tehnologica). Valoarea sprijinului acordat pentru o investitie incepe de la 500.000 de euro si poate ajunge pana la 4.000.000 de euro pentru proiecte colective.
Totodata, prin submasura 7.6 ITI – Delta Dunarii, se obtin maximum 500.000 de euro, fonduri nerambursabile in procent de pana la 100%, pentru sustinerea investitiilor de restaurare, conservare si accesibilizare a patrimoniului cultural de interes local, a asezamintelor monahale, inclusiv a asezamintelor culturale.
„Cererile de finantare se depun online pe pagina de internet a Agentiei, www.afir.info, pana in data de 30 aprilie 2019, ora 16:00, sau pana la epuizarea fondurilor disponibile. Pentru intocmirea documentatiei necesare obtinerii finantarii, solicitantii de fonduri nerambursabile au la dispozitie Ghidul solicitantului care poate fi consultat gratuit pe site-ul Agentiei, la sectiunea ‘Investitii PNDR’ in pagina dedicata fiecarei submasuri in parte”, se mai spune in comunicatul AFIR.