MADR, despre stirea care a pus pe jar agricultura romaneasca: nu se va restrictiona cresterea porcilor in gospodariile populatiei

Facebook
Twitter

In urma aparitiei in spatiul public a unor informatii legate de limitarea numarului de porci crescuti in gospodariile populatiei, MADR face urmatoarele precizari, pentru corecta informare a opiniei publice, astfel:

Ordinul MADR nr.224/2019 nu restrictioneaza sub nicio forma cresterea porcilor in gospodariile populatiei, ci reglementeaza din punct de vedere tehnic dimensiunile exploatatiilor in vederea inregistrarii tuturor efectivelor de porcine, urmarind totodata miscarea animalelor pentru a se asigura trasabilitatea.

Clarificarile suplimentare prin ordinul MADR 224/2019 s-au facut in baza prevederilor Regulamentului UE nr. 220/2015 care vizeaza clasificarea fermelor in functie de dimensiunea economica a acestora, intrucat Regulamentul UE 1242/2008, care a stat la baza ordinului anterior, a fost abrogat, atragand dupa sine anularea ordinului MADR 300/2017.

Toate precizarile din ordin sunt destinate clarificarilor tehnice privind inregistrarea efectivelor de animale, norme impuse de Uniunea Europeana.

Exploatatiile cu un efectiv de maxim 5 capete de porcine cu greutatea de peste 30 kg sunt ferme de suine de subzistenta destinate autoconsumului si nu sunt supuse regulilor de inregistrare la Registrul Comertului, fiind scutite de impozite.

Detinatorii de exploatatii agricole cu un numar cuprins intre 6 si 130 de capete se inregistreaza gratuit la ANSVSA, cele care depasesc 130 de capete se considera ferme mari de suine si se inregistreaza la Registrul Comertului, in Sistemul National de Identificare a animalelor, indeplinesc normele de biosecuritate si sunt autorizate sanitar – veterinar.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE