MADR, decizie care influenteaza aplicarea de pesticide in agricultura romaneasca

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In sedinta din 12 septembrie 2019, Guvernul a aprobat prin Ordonanta de urgenta modificarea si completarea OUG 34/2012 pentru stabilirea cadrului institutional de actiune in scopul utilizarii durabile a pesticidelor pe teritoriul Romaniei.

Prin modificare s-au transpus prevederile Directivei (UE) 2019/782 care se refera la stabilirea indicatorilor de risc armonizati si autoritatea competenta in calculul si publicarea acestora.

Indicatorii de risc armonizati masoara progresele inregistrate in indeplinirea obiectivelor care privesc reducerea riscurilor si efectelor utilizarii pesticidelor asupra sanatatii umane si a mediului, promovarea  utilizarii  gestionarii  integrate  a  daunatorilor  si  a  unor  tehnici sau  abordari alternative pentru a reduce dependenta de utilizarea pesticidelor.

Indicatorul de risc armonizat I este bazat pe notiunea de pericol, cantitatile de substante active introduse pe piata in produsele fitosanitare in temeiul Regulamentului (CE) nr. 1107/2009, iar Indicatorul de risc armonizat II pe numarul de autorizatii acordate in temeiul articolului 53 din Regulamentul (CE) nr.  1107/2009.

Prin prezenta Ordonanta s-au stabilit modificari care nu au impact socioeconomic si folosind datele statistice culese referitoare la  produsele fitosanitare si  alte  date  relevante se vor putea estima tendintele in  materie  de  riscuri  asociate utilizarii pesticidelor.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE