Senat: producatorii agricoli ar putea primi un sprijin suplimentar de maximum 10.000 euro

Facebook
Twitter

Conform unui proiect de lege depus la Senat de mai multi parlamentari PNL, fiecare fermier care se ocupa cu comercializarea produselor agricole romanesti ar trebui sa primeasca o prima de la stat, in valoare de 200 de euro pentru fiecare tona de produse romanesti destinate consumului.

Daca este promulgata, prezenta lege ar trebui sa intre in vigoare la data de 1 ianuarie 2020 si va fi implementata pana la 31 decembrie 2022.

Sprijinul, de maximum 10.000 euro/beneficiar

„Valoarea primei de comercializare reprezinta contravaloarea in lei a 200 euro/tona/10.000 oua pentru produsele agricole primare comercializate catre unitpti de procesare si nu poate depasi 20.000 de euro anual pe beneficiar, respectiv contravaloarea in lei a 100 euro/tona/10.000 oua pentru produsele agricole primare comercializate direct pentru consum, care nu poate depasi 10.000 euro anual pe beneficiar”, se arata in document.

Scopul proiectului

Initiatorii proiectului sustin ca scopul acestuia este acela de a sustine producatorii agricoli romani si de a incuraja consumul de produse agricole romanesti, care au o calitate ce nu poate fi contestata.

„Una dintre cele mai importante probleme pe care le inregistreaza economia Romaniei in prezent este reprezentata de accesul extrem de redus al productiei agricole autohtone, prin comercializare, in piata locala, nationala. Prin implementarea unei astfel de masuri, sanatatea romanilor va fi protejata prin consumul de produse agricole primare romanesti a caror calitate nu poate fi contestata, iar satul romanesc va renaste dupa perioada destul de lunga in care a fost abandonat. Consideram ca aceasta forma de stimulare va conduce la dublarea cantitatii de produse agricole primare procesate in Romania, fapt ce va determina, implicit, cresterea veniturilor producatorilor agricoli”, se arata in expunerea de motive.

Initiatori: impactul bugetar va fi unul pozitiv

„Potrivit acestei masuri, pentru fiecare tona de produs agricol stimulat sa intre in economia oficiala, statul va incasa, direct sau indirect, chiar in cursul anului respectiv, peste 200 euro/tona, stimulandu-se aproape toate sursele fiscale: TBA incasat inainte de obtinerea primei de comercializare, care pentru productia zootehnica inseamna o valoare superioara primei; impozit pe profit mai mare de la procesatori; impozite si contributii mai mari, ca urmare a stimularii cresterii afacerilor procesatorilor”, se mai precizeaza in document.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE