Producatorii agricoli cer acordarea mai rapida a despagubirilor pentru culturile afectate de seceta

Facebook
Twitter

Alianta pentru Agricultura si Cooperare a trimis Guvernului o scrisoare deschisa, prin care solicita identificarea de solutii, astfel incat despagubirile pentru fermierii afectati de seceta sa fie acordate pana la sfarsitul lunii iulie.

„Fermierii din Romania trec printr-o perioada de criza deosebit de dificila, declansata de blocajele aparute ca urmare a pandemiei de coronavirus la nivel global si amplificata de seceta pedologica severa care a survenit inca din august 2019 si a continuat peste jumatate de an, cu multiple si dramatice implicatii asupra sectorului agroalimentar, mai ales limitari severe ale resurselor si potentialului de productie. De aceea, va solicitam sa va indreptati atentia catre identificarea unor solutii de urgenta pentru finantare, avand in vedere ca cea mai mare parte dintre fermierii romani reusesc sa-si achite inputurile (pesticide, fertilizanti, combustibili, leasing-uri) doar in urma valorificarii productiei recoltate, iar, in acest an, foarte multi dintre ei nu vor avea ce recolta sau productia obtinuta va fi semnificativ diminuata. Exista zone din tara unde sunt compromise si culturile de primavara, deoarece precipitatiile au venit prea tarziu”, se mentioneaza in scrisoarea transmisa prim-ministrului Romaniei, ministrului de Finante si ministrului Agriculturii.

Semnatarii cer sefului Guvernului sa gaseasca o solutie pentru acordarea despagubirilor inainte de data de 30 iulie.

„Este o problema extrem de complexa, cu impact profund asupra spatiului rural autohton, cu legaturile sale din aval si amonte, pe care, insa, incercam sa o prezentam succint pentru a va ruga insistent sa aveti in vedere necesitatea urgentarii aprobarii rectificarii bugetare sau identificarea si implementarea unei alte solutii care sa duca la intrarea in conturile fermierilor a sumelor aferente despagubirilor inainte de 30 iulie, cand mare parte a datoriilor producatorilor agricoli au termene scadente. Pentru ca Ministerul Agriculturii sa poata acorda aceste despagubiri, este nevoie de identificarea sumei necesare despagubirilor si de aprobarea ei in Guvern, printr-o ordonanta de urgenta. Este obligatorie notificarea Comisiei Europene, de la care se asteapta un raspuns in termen de 30 de zile. La acestea se mai poate adauga si perioada de adoptare a unei hotarari de guvern pentru aprobarea si efectuarea platilor. Daca rectificarea bugetara va avea loc in data de 15 iulie, din calculul de mai sus rezulta ca banii vor putea ajunge in conturile fermierilor la sfarsitul lunii august, cand va fi prea tarziu pentru majoritatea dintre acestia”, se mentioneaza in document.

Fermierii solicita Executivului amanarea pentru o perioada de 12 luni a platii ratelor contractate de la institutii de credit nebancare.

„In acelasi sens, revenim si asupra solicitarii noastre anterioare catre Guvernul Romaniei de a analiza si dispune in regim de urgenta masuri legate introducerea de facilitati/amanarea pentru o perioada de 12 luni a platii ratelor scadente la creditele de capital contractate de fermieri de la institutii de credit si institutii financiare nebancare. O astfel de masura ar diminua presiunea asupra operatorilor din agricultura, dandu-le posibilitatea sa-si reia ciclul de productie si sa se recapitalizeze. In concluzie, va rugam sa considerati adoptarea masurilor legale menite sa elimine problemele de acuta lipsa de lichiditati cu care se confrunta fermierii in acest an. Doar in acest fel veti da o sansa agriculturii romanesti si veti contribui la salvarea mediului rural autohton”, se precizeaza in scrisoarea transmisa de asociatiile membre ale Aliantei pentru Agricultura si Cooperare.

Alianta pentru Agricultura si Cooperare include patru asociatii si confederatii ale producatorilor agricoli. Scrisoarea este semnata de Federatia Nationala a Producatorilor din Agricultura, Industria Alimentara si Servicii Conexe din Romania „Pro Agro”, Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania „LAPAR”, Uniunea de Ramura Nationala a Cooperativelor din Sectorul Vegetal „UNCSV” si de Asociatia Producatorilor de Porumb din Romania „APPR”.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE