Ploile din ultima perioada, efect pozitiv asupra culturilor de grau si porumb. Iata situatia din fiecare regiune

Facebook
Twitter

Desi seceta pedologica lasa in continuare 1,3 milioane de hectare de teren afectate, ploile din ultima perioada au avut un efect benefic asupra culturilor de grau si porumb, cu o rezerva de apa la sol care se situeaza in limite satisfacatoare pana la apropiate de optim in majoritatea tarii, se arata in ultima prognoza de specialitate ANM, din data de 25 iunie.

In cultura grâului de toamnă, rezerva de apă pe adâncimea de sol 0-100 cm se încadrează în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim și optime, în Maramureș, Transilvania și Crișana, pe suprafețe agricole extinse din Oltenia, Banat și Moldova, nordul, vestul, sudul, centrul, izolat în estul Munteniei. Conținutul de umiditate din sol prezintă valori scăzute (secetă pedologică moderată) și deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică și extremă), în cea mai mare parte a Dobrogei, local în centrul, nord-estul, estul, sudul și sud-estul Moldovei, nordul și nord-vestul Banatului, estul, nordul, sudul și sud-estul Munteniei, izolat în sudul Olteniei.

În cultura neirigată de porumb, aprovizionarea cu apă pe profilul de sol 0-100 cm se situează în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în Maramureș, Transilvania, Crișana și Oltenia, cea mai mare parte a Munteniei, Banatului și Moldovei, izolat în centrul și sud-vestul Dobrogei. Pe suprafețe agricole extinse din Dobrogea, local în estul și nord-estul Munteniei, izolat în sud-estul Moldovei și nord-vestul Banatului, se înregistrează deficite de umiditate în sol, seceta pedologică fiind moderată, puternică şi extremă.

În cultura neirigată de porumb, aprovizionarea cu apă pe profilul de sol 0-100 cm se situează în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în Maramureș, Transilvania, Crișana și Oltenia, cea mai mare parte a Munteniei, Banatului și Moldovei, izolat în centrul și sud-vestul Dobrogei. Pe suprafețe agricole extinse din Dobrogea, local în estul și nord-estul Munteniei, izolat în sud-estul Moldovei și nord-vestul Banatului, se înregistrează deficite de umiditate în sol, seceta pedologică fiind moderată, puternică şi extremă, se arata pe site-ul Agentiei Nationale de Meteorologie.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE