De cat azot au nevoie pasunile si fanetele?

Facebook
Twitter

Proprietatile solului, conditiile climatice (minimum 800 mm precipitatii anuale), altitudinea, compozitia floristica influenteaza potentialul de productie al pajistilor.

Pajistile/fanetele din zonele montane sunt de obicei cosite de 2-3 ori pe an, iar pajistile si fanetele intensive aflate in zone favorabile pot da chiar si 5-6 coase/an.

O pajiste/faneata cu 3 coase/an consuma aprox. 100 – 130 kg N/ha.

O pajiste/faneata intensiva cu 5 coase/an cu o bogata varietate floristica indeparteaza 300 kg N/ha sau chiar mai mult din sol.

Aplicarea amendamentelor pe baza de CaO previne scaderea valorilor ph-ului solului si asigura necesarul de calciu si magneziu.

Sulful este de asemenea un element important si este recomandat in raport de 5:1 (N/sO3).

 

Cand este momentul ideal pentru fertilizarea cu azot a pajistilor si fanetelor?

Azotul este elementul nutritiv cu cel mai mare impact asupra productiei de fan.

Doza totala de azot trebuie adaptata in functie de potentialul de productie, tipul de pajiste-extensive 2-3 coase/an- recomandat 120-130 kg N/ha, intensive-peste 5 coase/an- recomandat 210 kg N/ha si fractionata astfel incat dozele de azot sa asigure necesarul nutritiv pe toata perioada de vegetatie.

Cantitatile de azot/fractie vor fi mai mari primavara la reluarea perioadei de vegetatie si la coasa 1 si 2 dupa care  se recomanda reducerea cantitatii de azot/fractie.

In cazul folosirii de ingrasaminte organice lichide, dozele de azot mineral trebuie reduse.

Forma de azot recomandata!

Datorita perioadelor relativ scurte intre coase si a cresteri intensive a masei vegetale, ingrasamintele minerale care contin forma de N-nitric usor accesibila plantelor si cu actiune rapida (NaC 27 N) reprezinta cea mai buna solutie. Folosirea produsului NaC 27 N care pe langa azot nitric mai contine si 12,5% oxid de calciu(CaO) aduce un aport important de calciu pentru sol si pentru plante.

Aflati mai multe informatii de pe site-ul nostru: Borealis L.A.T

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE