Rachete antigrindina, lansate intr-un judet din estul tarii. Ce efecte au avut

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Zece rachete antigrindina au fost trase luni in judetul Vrancea , cu scopul dislocarii grindinei de mari dimensiuni care ar fi putut afecta culturile agricole din imprejurimi, a declarat directorul Unitatii de Combatere a Grindinei Moldova II, Ion Marin.

Aceasta a fost a treia interventie de tragere din acest an, un an cu foarte putine interventii antigrindina.

„Zece rachete au fost trase in cursul zilei de luni, sase de la Vartescoiu si patru de la Urechesti. Este a treia interventie pe care o avem in acest sezon, a treia in doua luni si jumatate. Este un an atipic. In alti ani, pana la aceasta ora aveam sute de interventii. Nu a fost niciodata asa. Au fost nori, au trecut, dar nu au fost nori cu nucleu de grindina”, a declarat Ion Marin.

Si deasupra localitatii Focsani s-a observat formarea unei celule de grindina, insa folosirea rachetelor nu a fost posibila, intrucat legea nu permite utilizarea acestora deasupra localitatilor, indiferent ca se afla in zona rurala sau urbana.

In prezent, in judetul Vrancea exista 12 puncte de lansare a rachetelor antigrindina, iar un punct de lansare poate proteja pana la 12.000 de hectare de teren agricol. Potrivit specialistilor, gradul de combatere a a fenomenului si capacitatea de protectie a culturilor agricole impotriva caderilor de grindina se ridica la 65-70%.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE