Prognoza agrometeo: vreme calda si sanse mari de precipitatii, in intreaga tara. Iata situatia pentru fiecare regiune

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In aceasta saptamana, vremea se va mentine calda, cu temperaturi ce pot ajunge chiar si la 30 de grade Celsius, in majoritatea zonelor de cultura. In ceea ce priveste precipitatiile, in majoritatea regiunilor tarii se vor inregistra ploi cu caracter de aversa dar si intensificari ale vantului, se arata in ultima prognoza agrometeorologica ANM, valabila in intervalul 23-29 iunie.

In acest interval se va mentine un regim termic al aerului pe ansamblu normal, in toate regiunile agricole. Temperatura medie diurna a aerului va oscila intre 16…26°C, limite apropiate de mediile climatologice, la scara intregii tari.

Temperatura maxima a aerului se va situa intre 21…30°C, in majoritatea zonelor de cultura. Temperatura minima a aerului se va incadra intre 10…21°C, in cea mai mare parte a tarii. Instabilitatea atmosferica va fi in continuare accentuata si se va manifesta prin ploi cu caracter de aversa, dar si torentiale, acestea fiind insotite de descarcari electrice si intensificari ale vantului, izolat cu aspect de vijelie, iar local vor fi conditii de producere a grindinei. De asemenea, cantitatile de apa prognozate vor depasi local 20-30 l/mp si izolat, 40-60 l/mp.

Caracteristici agrometeorologice

In cultura graului de toamna, rezerva de umiditate pe adancimea de sol 0-100 cm se va incadra in limite satisfacatoare pana la apropiate de optim si optime, in Maramures si Crisana, pe suprafete agricole extinse din Oltenia, Banat si Transilvania, nordul, vestul, sudul, centrul, izolat in estul Munteniei, nordul, nord-vestul, estul si centrul Moldovei.

Continutul de apa din sol va prezenta valori scazute (seceta pedologica moderata) si deosebit de scazute (seceta pedologica puternica si extrema), in cea mai mare parte a Moldovei si Dobrogei, local in nordul si nord-vestul Banatului, centrul si sudul Olteniei, estul, nordul, sudul si sud-estul Munteniei, izolat in estul Transilvaniei.

In cultura neirigata de porumb, aprovizionarea cu apa pe profilul de sol 0-100 cm se va situa in limite satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in Maramures, Transilvania si Crisana, cea mai mare parte a Munteniei, Banatului, Olteniei si Moldovei, izolat in centrul si sud-vestul Dobrogei. Pe suprafete agricole extinse din Dobrogea, local in sudul Moldovei, nordul si nord-vestul Banatului, estul si nord-estul Munteniei, izolat in centrul Olteniei, se vor inregistra deficite de umiditate in sol, seceta pedologica fiind moderata, puternica si extrema.

Starea de vegetatie a culturilor agricole

Regimul termic favorabil al aerului va imprima o intensificare a proceselor de maturare la culturile de toamna, iar la prasitoare, cresterea si dezvoltarea vegetativa se vor desfasura in conditii bune in cea mai mare parte a regiunilor, in special pe suprafetele agricole cu o buna aprovizionare cu apa a solului.

In semanaturile de primavara efectuate in epoca optima, starea de vegetatie se va mentine buna si medie, respectiv medie si slaba in cele intarziate fenologic, precum si pe terenurile cu deficite de apa in sol. La culturile de orz si grau de toamna vor predomina fazele de inflorire, maturitate in lapte si ceara (10-100%) pe aproape intreg teritoriul agricol.

In sudul si sud-estul tarii se va semnala maturitatea deplina (10-70%), totodata fiind posibila declansarea lucrarilor de recoltare la orzul de toamna. Rapita isi va definitiva formarea silicvelor (100%), continuandu-se totodata cresterea boabelor in silicve si maturitatea deplina (10-100%).

Local, in jumatatea de sud a tarii va fi posibila declansarea recoltarii. Sub aspect fenologic, floarea-soarelui isi va continua aparitia primei perechi de frunze adevarate (40-100%) si infrunzirea (11-21 frunze), precum si aparitia capitulului (10-40%), in cea mai mare parte a zonelor de cultura.

Cultura de porumb se va afla la cresterea frunzei a treia (10-100%) si infrunzire (8-16 frunze), la nivelul intregii tari. Sfecla de zahar va inregistra formarea rozetei de frunze si alungirea axei hipocotile (20-100%), iar cartoful va parcurge cresterea lastarilor laterali, tuberizarea si inflorirea (10-100%), in majoritatea plantatiilor.

La speciile de samburoase timpurii (cires, cais, visin) aflate in faza de maturitate tehnologica se va continua recoltarea, iar la piersic si prun se vor semnala cresterea fructelor/lastarilor si infrunzirea. La semintoase (mar, par, gutui) se vor semnala formarea si dezvoltarea rodului, cresterea lastarilor si infrunzirea.

Vita de vie va parcurge infrunzirea, cresterea lastarilor si inflorirea in cea mai mare parte a podgoriilor, iar soiurile timpurii de masa, formarea si cresterea boabelor.

Lucrarile agricole de sezon (fertilizari, erbicidari, prasile manuale/mecanice, tratamente fito-sanitare, etc.) se vor putea efectua indeosebi pe suprafetele unde umiditatea solului va permite intrarea utilajelor in camp, precum si in zilele fara precipitatii.

Recomandari de specialitate

  • Administrarea ingrasamintelor chimice la prasitoare;
  • Combaterea buruienilor (erbicidari, prasile mecanice/manuale);
  • Aplicarea tratamentelor fito-sanitare in culturile de camp;
  • Efectuarea tratamentelor chimice impotriva bolilor si daunatorilor in plantatiile pomi-viticole;
  • Aplicarea irigatiilor pe suprafetele agricole afectate de fenomenul de seceta pedologica.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE