In data de 19 iunie 2020 a avut loc reuniunea ministrilor agriculturii din tarile membre ale Grupului de la Visegrad, care a avut ca scop realizarea unui schimb de opinii privind teme de actualitate precum: reforma PAC si impactul crizei asupra sectorului agricol, precum si protectia consumatorilor din prisma practicilor comerciale neloiale.
Din partea Romaniei au participat secretarul de stat, Emil Dumitru, precum si directori si experti ai directiilor tehnice de specialitate din cadrul MADR.
Evenimentul a fost organizat de ministrul agriculturii Republicii Cehe, Miroslav Toman si a cuprins doua paneluri de discutii. Primul panel a vizat prioritatile tarilor membre ale grupului de la Visegrad in negocierea viitoarei forme a PAC in perspectiva Strategiei „Farm to Fork” si a strategiei de biodiversitate, precum si masurile suplimentare ce ar trebui adoptate de Comisia Europeana pentru atenuarea impactului negativ al crizei COVID-19 asupra sectorului agroalimentar.
In interventia din cadrul primei parti a discutiilor, secretarul de stat Emil Dumitru a subliniat necesitatea ca bugetul PAC sa beneficieze de fonduri financiare adecvate perioadei actuale, in contextul cresterii obligatiilor fermierilor precum si a unui sprijin financiar consistent pentru a face fata cerintelor suplimentare din domeniul climei, mediului si pentru asigurarea securitatii alimentare.
Oficialul a sustinut ca Romania intentioneaza aplicarea noii masuri propuse prin modificarea Regulamentului nr. 1305/2013 ce consta in sprijin acordat fermierilor care au fost afectati de impactul generat de COVID. Secretarul de stat a declarat ca realizarea facilitatii de tranzitie si finalizarea discutiilor privind Cadrul Financiar Multianual reprezinta de asemenea prioritati majore pentru tara noastra. De asemenea, urgentarea aprobarii regulamentului de tranzitie pentru a continua implementarea masurilor de sprijin pentru dezvoltarea rurala in aceasta perioada este extrem de importanta.
Legat de strategia „Farm to Fork” si strategia UE pentru biodiversitate, Emil Dumitru a transmis preocuparea tarii noastre in privinta actiunilor si a calendarului de punere in aplicare din punct de vedere al legaturii acestora cu planurile strategice, precum si necesitatea ca impactul fiecarei actiuni in legislatia PAC sa fie analizat temeinic.
De asemenea, secretarul de stat a subliniat cerinta ca PAC sa ramana o politica puternica, finantata corespunzator pentru a raspunde cu succes tuturor provocarilor actuale si viitoare, inclusiv a celor provenite din Pactul Ecologic European si din strategiile implicite pentru a asigura o aprovizionare continua si suficienta cu alimente de calitate pentru consumatorii din UE.
Totodata, s-a accentuat idea acordarii de flexibilitate in programarea fondurilor alocate Statelor Membre pentru dezvoltare rurala, prin Next Generation EU in ceea ce priveste obiectivele in cadrul carora trebuie programate aceste fonduri, astfel incat acestea sa nu se limiteze la finantarea tranzitiei catre o economie verde, ci sa permita directionarea acestor sume in functie de diferite nevoi identificate de Statele Membre.
In privinta noii propuneri a Comisiei referitoare la Cadrul Financiar Multianual, secretarul de stat a subliniat ca aceasta aduce o serie de elemente de noutate ca raspuns la noile provocari de la nivelul UE ca urmare a crizei determinate de pandemia COVID-19, dar si la noile strategii publicate de catre Comisie in ultimele luni. De asemenea, oficialul roman a evidentiat necesitatea ca Politica Agricola Comuna sa devina mai rezistenta atat la crizele sistemice, dar mai ales la cele de mediu, concomitent cu asigurarea securitatii alimentare la nivelul Uniunii Europene.
In ceea ce priveste stabilirea unui buget minim pentru eco-scheme, Romania considera ca este necesar un calendar si o coerenta, astfel incat sa nu afecteze implementarea Planului National Strategic. Tintele stabilite trebuie sa aiba in vedere si statusul actual al biodiversitatii din fiecare Stat Membru, pentru a stabili masuri diferentiate intre Statele Membre care inregistreaza nevoi pregnante de reconstructie ecologica si conservare a resurselor naturale.Totodata, secretarul de stat a transmis cerinta unor masuri urgente de sprijin din partea Comisiei pentru sectorul bovin si sectorul vitivinicol, grav afectate de pandemie.
In cadrul celui de-al doilea panel au fost abordate subiectele privind protectia consumatorilor din prisma practicilor comerciale neloiale. In acest sens, secretarul de stat a informat ministrii statelor membre Visegrad despre obiectivele tarii noastre referitoare la problematica dublului standard, care includ: asigurarea unui nivel ridicat al calitatii alimentelor pentru consumatori similar cu cel din tarile din Europa de Vest, dar si a unui pret competitiv, punerea in aplicare a unui cadru juridic unic la nivel european pentru a face posibila identificarea si reducerea fenomenelor duale de calitate ale produselor alimentare.
Secretarul de stat a afirmat ca, pentru atingerea scopului propus prin cele doua strategii – Strategia „Farm to Fork” si Strategia UE pentru biodiversitate, este necesara o mai buna informare si educare a consumatorilor in ceea ce priveste consumul responsabil si sanatos de alimente, etichetare corespunzatoare, dar si trasabilitate a materiilor prime utilizate in productie.
De asemenea, s-a punctat oportunitatea armonizarii cadrului juridic national cu reglementarile europene pentru combaterea fraudelor alimentare, tinand cont de asigurarea unui grad ridicat de protectie a consumatorilor, prin combaterea si sanctionarea conduitei neloiale a operatorilor economici in relatia cu acestia.
In cadrul interventiei sale, secretarul de stat a transmis propunerea elaborarii unui Plan comun de actiune care sa vizeze cresterea numarului de produse alimentare testate, participarea tuturor statelor membre la aceste operatiuni, intalniri de lucru pe marginea procedurilor de testare, a rezultatelor obtinute, intre autoritatile participante, intre autoritati si comercianti, si nu in ultimul rand intre autoritati si Comisia Europeana, precum si schimburi de experienta intre autoritatile din statele membre.
Pentru a asigura protectia adecvata a consumatorilor, Romania considera importante urmatoarele aspecte: promovarea sigurantei consumatorilor prin masuri sporite de identificare si trasabilitate a produselor, care sa consolideze siguranta in lantul alimentar, cresterea nivelului de informare privind drepturile consumatorilor prin dezvoltarea de instrumente interactive, pentru a informa si educa consumatorii si monitorizarea in mod sistematic a pietelor de consum.