Prognoza agrometeo: vreme calda in toata tara si sanse de ploi in zilele urmatoare

Facebook
Twitter

In urmatoarea saptamana, vremea se va mentine calda, pe aproape intreg teritoriul tarii iar temperaturile vor ajunge chiar si la 37 de grade Celsius. In ceea ce priveste nivelul de aprovizionare in apa al culturilor agricole, acesta se situeaza in limite satisfacatoare si optime in majoritatea regiunilor, exceptie facand Dobrogea, unde exista un deficit de umiditate in sol, se arata in ultima prognoza ANM, valabila in intervalul 04-10 iulie 2020.  

Caracteristici meteorologice

In acest interval se va mentine o vreme mai calda decat in mod normal in cea mai mare parte a tarii, chiar caniculara in zonele sudice si sud-estice.

Temperatura medie diurna a aerului se va incadra intre 18…32°C, valori mai ridicate cu 1…8°C in raport cu mediile multianuale, in majoritatea zonelor de cultura.

Temperatura maxima a aerului va fi cuprinsa intre 24…37°C, la nivelul intregii tari. Temperatura minima a aerului va oscila intre 12…26°C, pe intreg teritoriul agricol. Sunt posibile ploi sub forma de aversa, dar si torentiale, fiind insotite de descarcari electrice, intensificari temporare ale vantului cu aspect de vijelie si caderi de grindina. Izolat, cantitatile de apa pot fi mai insemnate din punct de vedere agricol.

Caracteristici agrometeorologice

In cultura neirigata de porumb, aprovizionarea cu apa pe adancimea de sol 0-100 cm, se va situa in limite satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in Maramures, Transilvania, Crisana si Oltenia, cea mai mare parte a Munteniei, Banatului si Moldovei, izolat in centrul si sud-vestul Dobrogei.

Deficite de umiditate in sol (seceta pedologica moderata, puternica si extrema) se vor inregistra pe suprafete agricole extinse din Dobrogea, local in estul si nord-estul Munteniei, izolat in sud-estul Moldovei si nord-vestul Banatului.

Starea de vegetatie a culturilor agricole

In conditiile agrometeorologice mentionate, procesele vegetative la speciile de camp si pomi-viticole vor fi intensificate, indeosebi pe suprafetele agricole cu o buna aprovizionare cu apa a solului.

Totodata, datorita temperaturilor maxime ridicate din aer, situate peste pragurile biologice critice (30…32°C) de rezistenta a culturilor prasitoare, precum si in zonele unde se mentin deficite de umiditate in sol, izolat se va putea inregistra deprecierea aparatului foliar (prin ingalbenire/uscare), precum si ofilirea/rasucirea temporara a frunzelor in orele de amiaza.

Sub aspect fenologic, graul de toamna va inregistra maturitatea in lapte, ceara si deplina (10-100%), local declansandu-se recoltarea. La orzul aflat la maturitatea tehnologica se vor continua si chiar finaliza lucrarile de recoltare.

Cultura de rapita isi va definitiva faza de coacere a boabelor in silicve (100%), plantele aflandu-se predominant la maturitate deplina (40-100%) si recoltare, la nivelul intregii tari. In functie de data semanatului, floarea-soarelui va parcurge infrunzirea (13-28 frunze), formarea calatidiului (20-100%) si inflorirea (10-60%), in cea mai mare parte a zonelor de cultura.

La porumb se va finaliza formarea frunzei a treia (90-100%), continuandu-se totodata fazele de infrunzire (12-21 frunze), aparitia paniculului (10-80%) si izolat inflorirea (10-20%) la hibrizii extratimpurii si timpurii.

In principalele bazine de cultura, la sfecla de zahar vor predomina fazele de infrunzire (13-25 frunze), precum si alungirea/ingrosarea axei hipocotile (20-100%), iar la cartof se vor semnala cresterea lastarilor si tuberculilor (70-100%), precum si imbobocirea si inflorirea (30-100%).

In cea mai mare parte a plantatiilor, pomii fructiferi se vor afla la cresterea lastarilor, frunzelor, rodului si recoltarea la speciile ajunse la maturitatea deplina. Vita de vie va inregistra fazele de infrunzire, inflorire, iar la soiurile timpurii de masa, formarea si cresterea boabelor.

Lucrarile agricole specifice campaniei de vara (recoltare, transport, depozitare, erbicidari, prasile manuale, tratamente fito-sanitare, precum si eliberarea terenurilor de resturile vegetale) se vor desfasura pe ansamblu normal.

Recomandari de specialitate

  • Continuarea lucrarilor de recoltare, transport si depozitare la graul de toamna si fructele de sezon; · Eliberarea terenurilor de resturile vegetale;
  • Efectuarea lucrarilor de intretinere la speciile prasitoare, pomii fructiferi si vita de vie (combaterea bolilor si daunatorilor, erbicidari, prasile manuale);
  • Efectuarea rigolelor de scurgere in vederea eliminarii excesului de apa, in special de pe terenurile de lunca si cu drenaj defectuos;
  • Aplicarea irigatiilor doar pe suprafetele agricole cu deficite de umiditate in sol din sudul si sud-estul tarii.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE