Cum sa valorifici un teren de mici dimensiuni si sa-l transformi intr-o afacere agricola profitabila

Facebook
Twitter

Daca esti posesorul unei parcele de teren pe care iti doresti s-o valorifici pentru a porni o afacere agricola, probabil ca te gandesti deja la pregatirile necesare pentru infiintarea unei culturi.

Inainte de a incepe, trebuie sa te asiguri ca tipul de planta pe care iti doresti sa o cultivi este potrivita pentru conditiile climatice si tipul de sol din zona in care este localizat terenul si ca ai o piata de desfacere pentru produsul tau.

Totusi, pe langa aceste aspecte, este esential sa tii cont si de tipul echipamentelor si pregatirilor pe care trebuie sa le indeplinesti, asfel incat cultura ta sa nu fie sortita esecului inca din primul an. In cele ce urmeaza, iti oferim cateva idei de echipamente si utilaje pe care trebuie sa le detii, pentru a-ti administra cultura agricola in mod independent.

  1. Utilaje performante

In zilele noastre, performanta in agricultura este aproape imposibil de atins cu munca manuala sau cu utilaje vechi, care au nevoie constanta de lucrari de mentenanta si consuma o cantitate uriasa de combustibil. Pentru a porni cu dreptul in afacerea ta agricola este necesar sa-ti procuri o serie de utilaje agricole performante, care desi costisitoare, isi vor amortiza rapid costul.

In mod normal, daca infiintezi o cultura conventionale precum una de grau sau de porumb si iti doresti sa te extinzi cu suprafata in urmatorii ani, vei avea nevoie de cultivator, combinator, plug, grapa si semanatoare. Totusi, in cazul in care nu ai posibilitatea de a face toate aceste achizitii deodata, poti incepe sa cauti tractoare, pentru a alege unul care sa te ajute cel putin cu lucrarile de baza.

  1. Sistem de irigare

In conditiile in care seceta afecteaza tot mai multe culturi agricole, este important sa te protejezi de aceasta problema si sa-ti procuri un sistem de irigare performant.  In primul rand, va trebui sa identifici o sursa de apa aflata in apropierea terenului tau, care poate fi un rau, un canal de irigare sau un izvor subteran.

In continuare, este nevoie sa alegi o metoda prin care sa pompezi apa de la sursa, iar aici ai doua optiuni: electropompa, daca dispui de o sursa de energie electrica in vecinatatea sursei de apa sau motopompa daca nu. In ceea ce priveste sistemul de irigare folosit, iti recomandam sa alegi un sistem de irigare prin picurare, care este mult mai usor de instalat si mult mai economic, fiind potrivit atat pentru horticulura cat si pentru legumicultura.

  1. Generator de curent electric

Pentru situatiile neprevazute, un generator electric va este un adevarat ajutor atunci cand vine vorba de continuarea activitatilor agricole, chiar si in momentul in care electricitatea lipseste. Un generator de curent poate furniza energie electrica aproape oriunde. Poate sustine consumul casnic cu toti consumatorii vitali sau un eveniment organizat departe de sursele de curent electric conventionale.

Desi nu este foarte scump, un astfel de dispozitiv se va dovedi extrem de valoros in cazul unei intreruperi de curent, intr-o zi calduroasa de vara, cand nu ai posibilitatea de a porni electropompa pentru a iriga plantele si nu ai o alta solutie.

  1. Spatii de depozitare

Pentru ca trebuie sa gandesti in viitor si sa accepti faptul ca va putea trece timp pana cand iti vei putea valorifica productia obtinuta, este necesar sa investesti si in spatii de depozitate, in special daca iti doresti sa infiintezi o cultura de cereale.

Daca te astepti la o productie mare si nu detii un spatiu de stocare dedicat, este necesar sa-ti achizitionezi un siloz, care va asigura depozitarea in siguranta a cerealelor tale, fara a le cauza acestora deprecierea.

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE