Prognoza agrometeo: vremea se incalzeste in toata tara. Care sunt sansele de precipitatii

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Potrivit ultimei prognoze ANM, in urmatoarele doua saptamani vremea va intra intr-un proces de incalzire la nivelul intregii tari, insa rezerva de umiditate la majoritatea culturilor agricole de toamna ramane una scazuta, iar in unele zone exista si pericolul de seceta pedologica.   

Caracteristici meteorologice

Temperatura medie diurna a aerului se va situa intre -12…6°C in primele zile, abaterile termice negative fiind de 1…6°C si -2…9°C spre sfarsitul perioadei, mai ridicata cu 1…7°C in raport cu mediile multianuale, in majoritatea zonelor de cultura.

Temperatura maxima a aerului se va incadra intre -4…12°C, pe intreg teritoriul agricol al tarii. Temperatura minima a aerului va fi cuprinsa intre -20…6°C in aproape toate regiunile, valorile cele mai scazute fiind posibile in depresiuni, producandu-se inghet la sol.

Se intrevad precipitatii sub forma de ploaie, dar si mixte (ploaie, lapovita si ninsoare), acestea fiind insotite de intensificari ale vantului, iar izolat, cantitatile de apa pot fi mai insemnate din punct de vedere agricol. Local, vor fi conditii de producere a cetii, asociata cu depunere de chiciura.

Caracteristici agrometeorologice

Rezerva de umiditate pe adancimea de sol 0-100 cm, in cultura graului de toamna, se va incadra in limite scazute si deosebit de scazute (seceta pedologica moderata, puternica si extrema), in cea mai mare parte a Dobrogei, Transilvaniei si Moldovei, local in nordul, nord-vestul si vestul Banatului, nordul, centrul, estul, izolat in vestul si sudul Munteniei, sudul Olteniei si al Crisanei. Aprovizionarea cu apa a solului, va prezenta valori satisfacatoare pana la apropiate de optim si optime, in Maramures, pe suprafete agricole extinse din Oltenia,

Crisana, local in nordul, nord-estul si centrul Transilvaniei, nordul, nord-vestul, sudul, sud-vestul, vestul si sud-estul Munteniei, nord-vestul, nordul, vestul, centrul, sudul si sud-vestul Moldovei, sudul Dobrogei, nord-estul Banatului.

Starea de vegetatie a culturilor agricole

Pe ansamblu, culturile de camp si pomi-viticole isi vor continua starea de repaus vegetativ, in aproape toate regiunile agricole ale tarii. Temperaturile minime negative din aer din primele zile ale intervalului, situate sub limitele biologice critice (-10°C…-15°C…-20°C) de rezistenta a plantelor, in absenta stratului protector de zapada, vor accentua gradul de vatamare al aparatului foliar la speciile de toamna, fiind posibile brunificari ale varfului frunzelor, precum si ingalbenirea sau uscarea celor bazale. Totodata, va fi posibila afectarea viabilitatii mugurilor de rod la pomii-fructiferi si vita de vie, functie de intensitatea si durata gerului, in special in plantatiile din centrul, estul, sudul si nordul tarii.

Culturile de orz si grau de toamna semanate in epoca optima vor parcurge fazele de aparitie a frunzei a treia si infratire (25-100%), iar cele tardive, rasarirea si formarea frunzei a treia (10-100%).

Rapita infiintata in perioada optima pe suprafete restranse isi va continua infrunzirea (4-12 frunze), starea de vegetatie a plantelor mentinandu-se in general medie spre slaba.

Pomii fructiferi si vita de vie se vor afla in stadiul de repaus vegetativ in aproape toate plantatiile. Pe terenurile cu expozitie sudica, izolat se va putea semnala faza de umflare a mugurilor de rod, indeosebi la speciile pomicole timpurii de samburoase.

In zilele cu precipitatii, lucrarile agricole in camp vor fi intrerupte temporar, in majoritatea regiunilor agricole.

Recomandari de specialitate

  • Efectuarea controlului biologic pentru determinarea viabilitatii plantelor la culturile de toamna, precum si a elementelor de rod la speciile pomicole si viticole;
  • Efectuarea araturilor pe suprafetele agricole fara strat de zapada si cu inghet superficial la sol;
  • Aplicarea ingrasamintelor organice in plantatiile pomi-viticole;
  • Administrarea de ingrasaminte minerale pe baza de azot si potasiu la culturile de toamna semanate in perioada optima.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE