Ministrul Oros, intalnire cu sefii Directiilor Agricole din toata tara. Bunastarea fermierilor a fost subiectul cel mai amplu dezbatut

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In data de 4 februarie 2020, s-a desfasurat la sediul MADR o sedinta de lucru cu directorii executivi ai Directiilor Agricole Judetene (DAJ), pentru a analiza activitatea din teritoriu in vederea imbunatatirii programelor actuale deruale de MADR.

La intalnire au participat ministrul Nechita-Adrian Oros, alaturi de secretarii de stat George Scarlat si Emil Florian Dumitru, precum si directori si experti ai directiilor de specialitate din cadrul MADR.

Conducerea MADR si-a aratat deschiderea de a analiza propunerile venite din partea directiilor agricole, incurajandu-i la un dialog deschis, punand accent in acelasi timp pe o colectare cat mai transparenta a datelor privind productiile agricole realizate de catre fermieri care sa confere credibilitate in fata partenerilor europeni.

In cadrul sedintei de lucru s-a precizat ca aceasta masura are ca scop obtinerea de statistici cu date cat mai relevante colectate de la agentii economici. Totodata, reprezentantii DAJ au fost indemnati sa interactioneze cu fermierii din judetele din care fac parte, in vederea identificarii unor solutii pentru a particulariza programele raportate la nevoile reale ale agricultorilor.

Ministrul Nechita-Adrian Oros a subliniat faptul ca este necesara incurajarea agricultorilor sa se asocieze in cooperative, fapt ce le poate aduce o forta mai mare in ceea ce priveste valorificarea productiei obtinute. In acest sens, cooperativele reprezinta modele de bune practici. Ministrul a mai declarat: ”Cei care se unesc in cooperative reusesc atat sa isi procure input-uri la niste preturi foarte favorabile, cat si sa isi vanda marfa la niste costuri care sa ii faca sa reziste pe piata”.

Conducerea MADR a transmis celor prezenti ca este nevoie ca tot personalul MADR sa se implice activ la elaborarea viitorului Plan National Strategic, iar sectorul zootehnic sa beneficieze de o alocare bugetara substantiala. In contextul noului PNS si a obligativitatii Romaniei de a detine servicii de consultanta de la 1 ianuarie 2021, o preocupare activa a top-managementului MADR este necesitatea de a constitui Camere agricole functionale care sa reprezinte cu adevarat interesele fermierilor.

Alte teme abordate in cadrul intalnirii de la sediul MADR au vizat programele derulate, respectiv programul de tomate, cel de lana, cel pentru sustinerea raselor autohtone Bazna si Mangalita, amenajamentele pastorale, programul de reproductie la porc si pasare, aspecte administrative si organizatorice, accesarea de fonduri europene, abatoarele de mica capacitate, formele asociative etc.

In incheiere, conducerea MADR a solicitat participantilor transmiterea in perioada urmatoare a unei situatii privind analiza fiecarei masuri din Programul National de Dezvoltare Rurala 2014-2020. De asemenea, cei prezenti vor transmite la Minister care este viziunea proprie la nivelul fiecarei Directii Agricole referitor la ferma de familie si la cresterea competitivitatii fermelor mici.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE