septembrie 26, 2020

Ministrul Oros, intalnire cu grupurile de producatori. Care au fost subiectele dezbatute

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministrul Nechita Adrian Oros si secretarul de stat Florian-Emil Dumitru au avut luni, 9 decembrie 2019, trei intalniri  de lucru cu membrii celor mai reprezentative asociatii si federatii din sectorul agricol: Pro Agro, LAPAR, asociatii reprezentative ale crescatorilor de bovine din Romania pentru discutii asupra principalelor probleme cu care se confrunta fermierii.

La intalnire au participat directorii directiilor tehnice de specialitate, alaturi de experti din cadrul MADR si institutii din subordine. Scopul acestor intalniri a vizat dezbaterea dificultatilor cu care se confrunta sectoarele: vegetal, zootehnic, apicol, pescuit si acvacultura.

La toate cele trei intalniri, conducerea MADR a subliniat faptul ca expertiza mediului asociativ va sprijini Ministerul in conturarea unor politici agricole in beneficiul fermierilor si, totodata, i-a asigurat pe cei prezenti de intreaga colaborare si deschidere din partea Ministerului pentru identificarea unor solutii viabile pentru dezvoltarea agriculturii romanesti.

O problema importanta ridicata de PROAGRO este faptul ca fermierii din Romania nu au reprezentare la nivel european, iar in acest context s-a propus infiintarea unor grupuri de lucru cu privire la aspectele tehnice ale Planului National Strategic. De asemenea, s-au adus in discutie scrierea Programului National Strategic, pagubele produse de PPA, analiza sprijinului cuplat in zootehnie si in domeniul vegetal.

In cadrul intalnirii cu reprezentantii LAPAR temele dezbatute au vizat: legea arendei, legea vanzarii terenurilor, comsarea terenurilor, invatamantul dual si legislatie privind cercetarea privata.

Pentru a identifica solutii cu privire la pastrarea si stimularea fortei de munca s-a agreat in cadrul intalnirii sa se organizeze grupuri de lucru impreuna cu experti din cadrul Ministerului Muncii si Protectiei Sociale in vederea analizarii masurilor de fiscalizare si in ce masura se pot crea facilitati fiscale. Secretarul de stat Emil Dumitru a afirmat ca solutia cea mai buna pentru invatamantul agricol este crearea unui cadru legislativ pentru sustinerea invatamantului dual.

Ministrul Nechita-Adrian Oros a evidentiat necesitatea ca agentii economici sa se poata implica in elaborarea programei scolare si si-a exprimat speranta ca prin parteneriatul public-privat tinerii sa fie incurajati sa lucreze in agricultura. In privinta adoptarii legii arendei, conducerea MADR a propus infiintarea unui registru electronic in care sa se regaseasca toate contractele de arenda in vederea eficientizarii verificarilor.

La intalnirea organizata cu sectorul bovin, printre problemele ridicate de reprezentantii sectorului de crestere a bovinelor de lapte si carne amintim situatia comertului cu animale, piata procesarii laptelui, fermele de productie si de reproductie – o definire foarte clara a acestora, testarea genomica, screening-ul animalelor.

O parte din asociatiile de crescatori de bovine au parasit intalnirea condusa de ministrul Adrian Oros, solicitand o discutie separata privind Registrul Genealogic al Rasei si Controlul Oficial al Performantelor (COP).

In ce priveste informatiile potrivit carora MADR ar fi luat decizia sa se renunte la sprijinul cuplat zootehnic, facem precizarea ca aceasta forma de sprijin va fi mentinuta in forma actuala si in perioada de tranzitie, 2020-2022, iar in viitorul Program National Strategic, sprijinul cuplat zootehnic va fi acordat pe baza productiei de carne si lapte realizata de fermele comerciale.

In incheierea discutiei, ministrul Oros a declarat ca dialogul cu reprezentantii mediului asociativ prezinta o importanta deosebita, care poate contribui la crearea unor politici agricole in concordanta cu specificitatea sectorului agroalimentar romanesc. Asigurarea unui parteneriat real cu reprezentantii structurilor asociative cu reprezentare la nivel national din sectorul agricol este considerata prioritara, prin intermediul acesteia putandu-se identifica atat necesitatile actorilor implicati cat si gasirea de solutii de dezvoltare a agriculturii si industriei alimentare.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE