Ministrul Oros, discutii cu un important oficial international. Care a fost scopul intalnirii

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Conducerea MADR a primit astazi, 6 februarie 2020, o delegatie a Grupului parlamentar al Adunarii Republicii Macedonia de Nord pentru cooperarea cu Romania, condusa de Presedintele Pancho Minov. La intalnire au participat ministrul Nechita-Adrian Oros, alaturi de secretarii de stat George Scarlat si Emil Florian Dumitru, precum si directori ai directiilor de specialitate din cadrul MADR.

Intalnirea a vizat solicitarea sprijinului Romaniei in domeniul agricol in perspectiva integrarii Macedoniei de Nord in structurile euro-atlantice. Partea macedoneana si-a exprimat interesul de a beneficia de experienta Romaniei in urmatoarele domenii: legislatia in domeniul vitivinicol, industrie alimentara si fond funciar, accesarea fondurilor europene in procesul de pre-aderare la Uniunea Europeana.

Ministrul Nechita-Adrian Oros a facut o succinta prezentare a parcursului Romaniei de la pre-aderare pana in prezent, cand se lucreaza la elaborarea viitorului Plan National Strategic 2021-2027, cu intreg personalul din Minister si cu implicarea mediului asociativ.

In ceea ce priveste sectorul vitivinicol, delegatia din Macedonia a fost indrumata de conducerea MADR sa protejeze fiecare indicatie geografica prin intocmirea de caiete de sarcini care sa fie notificate la Comisia Europeana, sa realizeze inventarierea plantatiilor precum si sa adopte masuri cu impact pozitiv precum reconversia podgoriilor. De asemenea, oficialii romani au incurajat partea macedoneana sa se alinieze politicilor de mediu si clima ale Uniunii Europene, prin conversia suprafetelor la agricultura ecologica.

La intalnirea de la sediul MADR a participat si o delegatie din cadrul Parlamentului Romaniei condusa de Presedintele grupului de prietenie cu Republica Macedonia de Nord, Ioan-Cristian Chirtes.

La finalul intalnirii, conducerea MADR i-a asigurat pe reprezentantii din Macedonia de toata deschiderea pentru o colaborare in vederea transferului de know-how de la expertii din MADR in domeniile de interes pentru partea macedoneana.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE