Ministrul Oros, intalnire cu un important oficial international

Facebook
Twitter

Nechita-Adrian Oros, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, l-a primit astazi, 12 februarie 2020, la sediul MADR pe E.S. Abdulla Nasser A. Alhemaidi, ambasador al Statului Qatar la Bucuresti. La intalnire au participat secretarul de stat Aurel Simion, precum si directori si experti din cadrul directiilor de specialitate ale MADR.

Principale subiectele de discutie au vizat dezvoltarea relatiilor de cooperare bilaterala si intensificarea schimburilor comerciale. Ambasadorul Statului Qatar a precizat ca agricultura reprezinta unul din domeniile importante de colaborare bilaterala dintre cele doua tari, existand interes atat pentru cerealele din Romania, precum si pentru importul de ovine din tara noastra. Domnia sa si-a exprimat intentia de a regasi mai multe produse agroalimentare romanesti pe piata din Qatar, mentionand ca apreciaza calitatea acestora, referindu-se in special la ulei, faina si porumbul din Romania.

In cadrul discutiilor, ministrul Adrian Oros a evidentiat traditia indelungata a relatiilor de cooperare comerciala intre Romania si statul Qatar, in special in domeniul exportului de cereale si animale vii, amintind Memorandumul de Intelegere privind cooperarea in domeniul agriculturii dintre Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale din Romania si Ministerul Municipalitatii si Mediului din Statul Qatar, semnat in noiembrie 2018.

Ministrul a declarat ca exista un interes major din partea crescatorilor de ovine din Romania de a stabili parteneriate durabile pentru exportul de ovine. In acest sens, ministrul a transmis ambasadorului propunerea de a incuraja si de a sprijini oamenii de afaceri din Qatar in vederea stabilirii de contacte directe cu asociatii ale crescatorilor de ovine din Romania in scopul dezvoltarii unor parteneriate viabile cu beneficii reciproce.

De asemenea, ministrul Adrian Oros a exprimat rugamintea ca statul Qatar sa accepte inlocuirea exporturilor de animale vii cu cele de carcasa refigerata/congelata, pe perioada verii, in special cand este canicula, conform recomandarilor europene. Ministrul a mai afirmat ca trecerea treptata de la comertul cu animale vii la comertul cu carne in carcasa se va reflecta in final in calitatea carnii si va proteja animalele de toate efectele negative ale transportului in conditii de vreme caniculara. Aceasta propunere a fost agreata de partea qatareza, Ambasadorul prezentand si o varianta alternativa, respectiv cea a transportului pe cale aeriana, pentru animalele vii.

La finalul intalnirii, E.S. Abdulla Nasser A. Alhemaidi a reinnoit invitatia, acceptata de partea romana, de a participa la Targul international de agricultura din luna martie, AGRITEQ 2020, care se va desfasura la Doha, in perioada 17-20 martie 2020. Ministrul Adrian Oros a subliniat ca aceasta va fi o ocazie pentru a pune in legatura reprezentantii marilor asociatii de crescatori de animale cu oameni de afaceri din Qatar, pentru a face pasi concreti in colaborarea dintre cele doua state.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE