Inspectorii ANSVSA controleaza producatorii din industria agroalimentare. Care au fost neregulile descoperite

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In cursul lunii ianuarie 2020 Directiile judetene sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor precum si a municipiului Bucuresti au efectuat 6.620 de controale in unitatile din industria agroalimentara care desfasoara activitati in domenii precum: fabricarea produselor de morarit, a painii si produselor de patiserie, a altor produse alimentare, a bauturilor racoritoare si alcoolice precum si unitati de depozitare – alimentare, seminte, legume fructe.

Controalele au fost efectuate la nivel national si au vizat aspecte privind conditiile de inregistrare, autorizare si functionare a unitatilor, intretinerea si igiena spatiilor in care produsele alimentare sunt manipulate, prelucrate precum si cele de depozitare a materiilor prime si a produselor finite, respectarea cerintelor de trasabilitate si a celor privind etichetarea, controlul daunatorilor, evidenta documentelor si a informatiilor privind implementarea procedurilor bazate pe analiza riscului (sistemul HACCP).

Ca urmare a neregulilor constatate si incalcarii prevederilor legislatiei in domeniul alimentelor au fost luate masuri pentru remedierea deficientelor constatate si s-au aplicat sanctiuni contraventionale in numar de 69 de amenzi, in valoare totala de 330.400 de lei.

In urma controalelor efectuate au fost constatate o serie de neconformitati, dintre care mentionam:

– neconformitati privind respectarea bunelor practice de igiena si fabricatie (depozitare, pereti, plafon, spatii, ustensile, utilaje, program autocontrol al productiei, manipulare, actiuni si contract DDD, nerespectarea circuitelor functionale, deseuri, chiuveta, grup sanitar, sursa apa, vestiar, frigidere, mucegai, substante dezinfectante, corpuri straine);

– neconformitati privind documentarea si implementarea procedurilor bazate pe principiile HACCP;

– neconformitati legate de asigurarea trasabilitatii si conformitatii produselor alimentare (etichetare, buletine analiza);

– neconformitati privind personalul muncitor (echipamente de lucru, atestare starii de sanatate)

– altele (desfasurarea de activitati neinregistrate pentru siguranta alimentelor,neanuntarea inceperii activitatii, neremedierea deficientelor in termenul stabilit de autoritatea competenta – DSVSA judeateana/a municipiului Bucuresti-).

De asemenea, in timpul controalelor efectuate in unitatile din industria agroalimentara s-au prelevat probe pentru laborator conform procedurilor si Programului de supraveghere si control pentru anul 2020, urmarindu-se prezenta si incadrarea calitatii produselor alimentare in valorile maxime admise ale unor parametrii privind prezenta de reziduuri de pesticide, contaminanti si alte substantele interzise in alimente. In plus, s-a evaluat gradul de igiena al spatiilor, utilajelor si echipamentelor de lucru prin prelevarea de teste de sanitatie.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE