Meniu

ANSVSA, controale de amploare in industria alimentara. Ce nereguli au descoperit inspectorii

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In cursul lunii iunie 2019, Directiile judetene sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor, precum si a municipiului Bucuresti au efectuat 9.150 de controale in unitatile din industria agroalimentara care desfasoara activitati in domenii precum: fabricarea produselor de morarit, a painii si produselor de patiserie, a altor produse alimentare, a bauturilor racoritoare si alcoolice precum si unitati de depozitare – alimentare, seminte, legume fructe.

Controalele au vizat aspecte privind calitatea spatiilor in care produsele alimentare sunt manipulate si prelucrate, precum si cele de depozitare a materiilor prime si produselor finite, controlul daunatorilor, evidenta documentelor si a informatiilor privind sistemul HACCP, conditiile de igiena si de functionare a unitatii.

Ca urmare a neregulilor constatate au fost acordate 119 amenzi in valoare de 413.500 de lei.

Neconformitatile constatate si sanctionate au fost:

Arad, 21.000 de lei – igiena, depozitare necorespunzatoare, neanuntare incepere activitate;

Arges, 32.000 de lei – nu se demonstreaza trasabilitatea produselor, spatiul de depozitare si comercializare produse alimentare neigienizate, pereti, plafoane si rafturi neigienizate in spatiul de depozitare;

Bacau, 11.600 de lei – nerespectarea normelor stabilite privind intretinerea spatiilor de depozitare si productie precum si a utilajelor si ustensilelor folosite, nerespectarea conditiilor de igiena si etichetarea necorespunzatoare a produselor alimentare, depozitare necorespunzatoare, comercializarea produselor alimentare in spatii neaprobate sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor, neigienizate;

Botosani, 23.800 de lei – desfasurare activitate in spatii neaprobate sanitar-veterinar si pentru siguranta alimentelor, manipularea necorespunzatoare, neinformarea consumatorilor cu privire la tara de origine;

Bistrita-Nasaud, 26.400 de lei – spatii de productie si de depozitare neigienizate, comercializare produse alimentare in spatii neinregistrare sanitar-veterinar si pentru siguranta alimentelor, lipsa inregistrari HACCP, lipsa termografe pe timpul transportului, lipsa inregistrari temperatura la depozite, trasabilitate, conditii de igiena necorespunzatoare, lipsa dezinfectanti, lipsa plasa de protectie geam, tavan deteriorat;

Braila, 2.000 de lei – nerespectarea normelor privind intretinerea spatiilor de depozitare si prelucrare produse alimentare;

Bucuresti, 2.000 de lei – lipsa document inregistrare sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor;

Buzau, 1.000 de lei – spatii si utilaje neigienizate si partial functionale, ferestre fara plase de protectie impotriva daunatorilor, lipsa monitorizare umiditate in depozitul de faina;

Cluj, 27.200 de lei – pardoseala murdara, lipsa trasabilitate, lipsa document inregistrare sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor, depozitare necorespunzatoare;

Dambovita, 83.400 de lei – depozitare necorespunzatoare, neintretinerea spatiilor si ustensilelor, neanuntarea inceperii activitatii, deficiente trasabilitate materii prime, lipsa inregistrare sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor, igiena necorespunzatoare, prezenta rozatoare, etichetare necorespunzatoare;

Dolj, 15.000 de lei – igiena necorespunzatoare;

Galati, 16.000 de lei – intretinerea necorespunzatoare a spatiului de productie si a utilajelor, functionare in spatii neautorizate sanitar-veterinar si pentru siguranta alimentelor;

Gorj, 20.000 de lei – unitatea asigura servicii de preparare si servire a bauturilor catre consumatorul final, in regim ambulant, fara a detine document de inregistrare sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor, in aparatura frigorifica din blocul alimentar sunt depozitate produse alimentare apartinand conducerii, alaturi de materii prime destinate prepararii produselor culinare destinate persoanelor institutionalizate, nu sunt respectate vecinatatile de depozitare;

Harghita, 6.600 de lei – manipulare, etichetare necorespunzatoare, depozitare necorespunzatoare;

Hunedoara, 21.200 de lei – neintretinere pereti, tavane, panviment, utilaje, spatii, manipularea necorespunzatoare a produselor alimentare;

Ialomita, 13.600 de lei – geamuri si site insuficient igienizate, dus nefunctional la vestiar barbati, nerespectarea  normelor sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor privind manipularea produselor alimentare, depozitare necorespunzatoare, comercializare directa catre consumatorul final a produselor alimentare in spatii neaprobate sanitar-veterinar si pentru siguranta alimentelor, nerespectarea  normelor privind manipularea produselor alimentare;

Iasi, 4.000 de lei – spatii neigienizate, depozitare necorespunzatoare produse alimnetare, lipsa DDD, lipsa buletin analiza;

Ilfov, 10.000 de lei – nerespectarea normelor sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor privind conditiile de depozitare a produselor alimentare;

Mehedinti, 4.600 de lei – nerespectarea normelor privind intretinerea spatiilor, etichetare necorespunzatoare produse alimentare, manipulare si depozitare necorespunzatoare;

Mures, 26.000 de lei – lipsa etichetare, trasabilitate;

Olt, 2.000 de lei – depozitare necorespunzatoare;

Satu-Mare, 1.200 de lei – depozitare necorespunzatoare;

Salaj, 5.000 de lei – igienizare necorespunzatoare;

Sibiu, 12.700 de lei – depozitare necorespunzatoare, lipsa inregistrare sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor, igiena necorespunzatoare;

Suceava, 2.000 de lei – conditii de igiena necorespunzatoare;

Timis, 4.000 de lei – depozitarea necorespunzaatoare a alimentelor, spatii neigienizate;

Tulcea, 3.000 de lei – nu sunt intretinute corespunzator spatiile de lucru, utilajele si ustensilele de lucru;

Vaslui, 600 de lei – lipsa fisa de aptitudini;

Vrancea, 15600 lei – nerespectarea normelor sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor privind conditiile de depozitare a produselor alimentare, depozitare necorespunzatoare direct pe paviment;

In cadrul controalelor in unitatile din industria agroalimentara s-au prelevat probe conform procedurilor si Programului de supraveghere si control, urmarindu-se prezenta si incadrarea in valorile maxime admise a pesticidelor, contaminantilor, aditivilor si substantelor interzise. De asemenea, s-au efectuat teste de sanitatie necesare analizei gradului de igiena, probele fiind transmise spre analiza laboratoarelor arondate.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE