septembrie 24, 2019
Meniu
ANSVSA

ANSVSA controleaza operatorii din industria alimentara. Ce nereguli au descoperit

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In cursul lunii august 2019 Directiile judetene sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor precum si a municipiului Bucuresti au efectuat 8.326  de controale in unitatile din industria agroalimentara care desfasoara activitati in domenii precum: fabricarea produselor de morarit, a painii si produselor de patiserie, a altor produse alimentare, a bauturilor racoritoare si alcoolice precum si unitati de depozitare – alimentare, seminte, legume fructe.

Controalele au vizat aspecte privind calitatea spatiilor in care produsele alimentare sunt manipulate, prelucrate precum si cele de depozitare a materiilor prime si produselor finite, controlul daunatorilor, evidenta documentelor si a informatiilor privind sistemul HACCP, conditiile de igiena si de functionare a unitatii.

Ca urmare a neregulilor constatate au fost acordate 147 de amenzi in cuantum de 876.300 de lei.

In urma controalelor efectuate au fost constatate o serie de neconformitati cum ar fi:

Neconformitatile constatate si sanctionate au fost:

Alba, 1.200 de lei – neintretinerea in conditii igienice a spatiilor de depozitare a alimentelor;

Arad, 14.000 de lei – depozitare necorespunzatoare, manipulare necorespunzatoare, etichetare necorespunzatoare.

Arges, 11.200 de lei – spatiul de depozitare semifabricate sub regim termic de refrigerare este neigienizat, lipsa facilitati igienizare personal;

Bacau, 14.600 de lei – comercializare produselor alimentare in spatiu neautorizat sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor, nerespectarea conditiilor de igiena conform legislatiei in vigoare, nerespectarea conditiilor de depozitare a produselor alimentare;

Bihor, 16.000 de lei – depozitare si trasabilitate necorespunzatoare;

Bistrita-Nasaud, 79.200 de lei – lipsa echipament de protectie sanitara, stare de sanatate neatestata, igiena necorespunzatoare in spatiile de productie, etichetele unor materii prime nelizibile, nu se eticheteaza alergenii, utilaje deteriorate si neigienizate, produse depozitate direct pe paviment, lipsa mijloace igienice de spalare maini;

Botosani, 84.600 de lei – lipsa buletine de analiza pentru programul de autocontrol, lipsa trasabilitate, etichetare si depozitare neconforme;

Brasov, 2.400 de lei – manipulare produse alimentare in conditii necorespunzatoare, lipsa probe, etichetare necorespunzatoare;

Braila, 3.200 de lei – depozitare neconforma materii prime si produse alimentare;

Bucuresti, 158.000 de lei – produse alimentare cu termenul de valabilitate depasit, neintretinerea spatiilor si utilajelor in conditii de igiena, nerespectarea normelor sanitare veterinare privind conditiile de depozitare a produselor alimentare, ambalarea si etichetarea necorepunzatoare a produselor alimentare, lipsa inregistrare sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor;

Buzau, 11.200 de lei – neintretinerea spatiilor, lipsa inregistrare activitate sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor;

Cluj, 20.000 de lei – igiena precara pardosea, depozitare direct pe pardosea;

Constanta, 45.000 de lei – comercializare catre consumatorul final de produse expirate;

Dambovita, 79.400 de lei – depozitare necorespunzatoare produse alimentare, deficiente trasabilitate, neintretinerea spatiilor de depozitare si prelucrare, manipulare neigienica alimente, lipsa inregistrare sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor, neintretinere spatii de comercializare;

Dolj, 20.400 de lei – manipulare necorespunzatoare, etichetare si depozitare necorespunzatoare, lipsa document inregistare sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor;

Galati, 14.000 de lei – intretinere necorespunzatoare a spatiului de productie, depozitare necorespunzatoare produse alimentare, amenajare spatiu produse neconforme;

Gorj, 60.800 de lei – stare de igiena precara a spatiilor, utilajelor, ustensilelor si aparaturii frigorifice, produsele sunt depozitate in mod nesectorizat, desfasurarea de activitati de comercializare a produselor alimentare fara a detine document de inregistrare sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor, acoperirea etichetei originale cu etichete emise in magazin, fiind astfel ascunse partial informatiile obligatorii necesare pentru informarea consumatorilor, nu exista monitorizari de temperatura la depozitarea produselor refrigerate si congelate, lucratorii nu detineau fise de aptitudini si nici echipament de protectie sanitara si nu au utilizat manusi de unica folosinta pentru servirea consumatorilor, nu s-a facut dovada existentei unui contract DDD, depozitare necorespunzatoare;

Harghita, 3.900 de lei – lipsa documente insotitoare, manipulare necorespunzatoare;

Hunedoara, 7.000 de lei – manipulare necorespunzatoare a produselor alimentare, neintretinere spatii;

Ialomita, 14.200 de lei – nerespectarea normelor privind conditiile de depozitare a produselor alimentare/deseuri alimentare reciclabile, etichetarea necorespunzatoare a produselor alimentare, lipsa document de inregistrare sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor, igiena necorespunzatoare, spatii echipamente necorespunzatoare;

Iasi, 1.200 de lei – lipsa inregistrare sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor;

Ilfov, 31.200 de lei – etichetare necorespunzatoare, manipulare necorespunzatoare;

Maramures, 5.000 de lei – igiena spatii, neanuntarea inceperii activitatii supuse controlului oficial;

Mehedinti, 2.000 de lei – nerespectarea normelor privind intretinerea spatiilor, lipsa documente de sanatate personal lucrator;

Mures, 57.400 de lei – igiena, depozitare necorespunzatoare, produse expirate;

Neamt, 44.000 de lei – lipsa document inregistrare sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor si produse alimentare expirate, neintretinere spatii depozitare, spatii neamenajate;

Sibiu, 31.200 de lei – igiena necorespunzatoare a spatiilor, etichetare si depozitare necorespunzatoare a produselor alimentare, lipsa programului de autocontrol;

Timis, 600 de lei – echipament de lucru incomplet;

Tulcea, 13.600 de lei – spatii neigienizate corespunzator, preparate neidentificate, temperatura de depozitare necorespunzatoare, prezenta insectelor in spatiul de depozitare, depozitare necorespunzatoare, lipsa buletine analiza;

Vaslui, 28.600 de lei – depozitare necorespunzatoare, nerespectarea normelor de igiena;

Valcea, 600 de lei – neintretinere corespunzatoare spatii;

Vrancea, 600 de lei – etichetarea necorespunzatoare;

De asemenea in cadrul controalelor in unitatile din industria agroalimentara s-au prelevat probe conform procedurilor si Programului de supraveghere si control, urmarindu-se prezenta si incadrarea in valorile maxime admise a pesticidelor, contaminantilor, aditivilor si substantelor interzise precum si teste de sanitatie necesare analizei gradului de igiena, probe transmise spre analiza laboratoarelor arondate.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE