Controale ANSVSA in industria laptelui. Care au fost neregulile descoperite

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In perioada 19 februarie – 15 martie 2019, s-a desfasurat o actiune la nivel national, pentru verificarea modului de respectare, de catre operatorii din sectorul alimentar, a conditiilor sanitare veterinare referitoare la producerea, colectarea, procesarea si depozitarea laptelui crud si a produselor lactate.

Au fost verificate 2.279 de obiective: 701 ferme, 452 de exploatatii non-profesionale de animale producatoare de lapte (gospodarii ale populatiei), 366 de centre de colectare lapte, 113 unitati de procesare a laptelui autorizate sanitar veterinar pentru schimburi intracomunitare, 486 de unitati de procesare a laptelui inregistrate sanitar veterinar, 128 de depozite independente, precum si 33 de depozite independente care asigura stocarea produselor lactate care urmeaza a fi distribuite prin programul “Laptele si cornul”.

In urma controalelor au fost aplicate 112 amenzi in valoare de 291.110 lei, au fost emise 6 ordonante privind suspendarea temporara a activitatii si 49 de ordonante pentru interzicerea desfasurarii activitatii. De asemenea,  a fost retinuta de la comercializare si dirijata catre unitati de neutralizare cantitatea de 1.521 de kg de produse lactate.

Neconformitatile constatate si sanctionate au fost:

– utilizarea unor mijloace auto neautorizate pentru transportul laptelui crud de la  ferme/centre de colectare la unitatile de procesare a laptelui;

– nerespectarea normelor sanitare veterinare privind conditiile de igiena si de temperatura a laptelui pe durata transportului, la nivelul exploatatiilor comerciale de animale producatoare de lapte, centrelor de colectare a laptelui, precum si la receptia in unitatile de procesare lapte;

– nerespectarea cerintelor generale si specifice de igiena referitoare la muls, colectarea, racirea si procesarea laptelui crud;

– echipamente nefunctionale in spatiile de productie si deficiente structurale la nivelul unor depozite si unitati de colectare si procesare a laptelui (pereti, plafoane, pavimente, care prezinta zone deteriorate, greu de igienizat);

– deficiente privind identificarea si inregistrarea in Baza Nationala de Date a animalelor producatoare de lapte crud destinat procesarii;

– operatorii unor unitati din sectorul alimentar nu au elaborat si implementat programe proprii de control, in vederea determinarii criteriilor pentru laptele crud;

– in anumite unitati operatorii nu au calculat mediile geometrice (pentru determinarea numarului total de germeni/ml si a  numarului de celule somatice/ml), pe baza rezultatelor analizelor efectuate;

– deficiente privind implementarea si actualizarea programelor HACCP, precum si a procedurilor bazate pe principiile HACCP (bunele practici de igiena, combaterea daunatorilor, evaluarea si selectia furnizorilor, verificarea eficientei pasteurizarii, etc.);

– deficiente privind marcarea de identificare si etichetarea laptelui si produselor lactate.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE