ANSVSA controleaza operatorii din industria agroalimentara. Ce nereguli au descoperit

Facebook
Twitter

În perioada 1 iulie – 31 august 2019 au fost efectuate controale pentru prevenirea toxiinfecțiilor alimentare în zonele de agrement și localităţile de interes turistic în sezonul estival 2019.

Inspectorii ANSVSA au verificat 10.133 de unități, dintre care:

3.325 de restaurante;

207 pizzerii;

401 cantine;

204 unități de tip catering;

284 de cofetării și patiserii;

426 de laboatoare de cofetărie și patiserie;

431 de pensiuni turistice;

665 de hipermarketuri și supermarket;

2.908 magazine alimentare;

940 de rulote;

342 de depozite alimentare.

Pentru abaterile de la legislaţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, au fost aplicate 740 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 2.544.767 de lei.

De asemenea, au fost emise 21 de Ordonanţe de suspendare a activităţii şi 25 de Ordonanţe de interzicere a desfășurării activității unor unități din sectorul alimentar.

Totodată, inspectorii veterinari au dispus măsuri de reținere oficială și expediere către unități de neutralizare pentru 3.016 kg de produse alimentare de origine animală care prezentau risc pentru sănătatea consumatorilor.

Dintre neconformităţile constatate și sancţionate în urma controalelor menţionăm:

  • nerespectarea normelor sanitare veterinare privind condițiile de igienă și temperatură în spațiile de producție și comercializare a produselor alimentare;
  • deficiențe privind etichetarea, manipularea și depozitarea produselor alimentare;
  • deficiențe privind asigurarea trasabilității cărnii de porc și a altor produse alimentare;
  • comercializarea alimentelor în unități care nu au fost înregistrate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor;
  • operatorii unor unități de vânzare nu au elaborat și implementat programe proprii de control.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE