Meniu

ANSVSA, amenzi record acordate comerciantilor din industria agroalimentara

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In cursul lunii septembrie 2019 Directiile judetene sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor precum si a municipiului Bucuresti au efectuat 8.853 de controale in unitatile din industria agroalimentara care desfasoara activitati in domenii precum: fabricarea produselor de morarit, a painii si produselor de patiserie, a altor produse alimentare, a bauturilor racoritoare si alcoolice precum si unitati de depozitare – alimentare, seminte, legume fructe.

Controalele au vizat aspecte privind calitatea spatiilor in care produsele alimentare sunt manipulate, prelucrate precum si cele de depozitare a materiilor prime si produselor finite, controlul daunatorilor, evidenta documentelor si a informatiilor privind sistemul HACCP, conditiile de igiena si de functionare a unitatii.

Ca urmare a neregulilor constatate au fost acordate 90 de amenzi in cuantum de 430.700 de lei.

In urma controalelor efectuate au fost constatate o serie de neconformitati cum ar fi:

Neconformitatile constatate si sanctionate au fost:

Alba, 20.000 de lei – neintretinerea in conditii igienice a spatiilor de depozitare a alimentelor, depozitarea alimentelor in conditii insalubre;

Arad, 2.000 de lei – igiena necorespunzatoare;

Arges, 14.800 de lei – personal lucrator fara echipamente de protectie, nu se respecta principiul compatibilitatii produselor la depozitarea produselor alimentare, comercializare produse alimentare in spatii neinregistrate sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor;

Bacau, 13.200 de lei – nerespectarea conditiilor de igiena prevazute de legislatia in vigoare, nerespectarea conditiilor de depozitare a produselor alimentare, nerespectarea normelor privind intretinerea spatiilor de depozitare si prelucrare, precum si a utilajelor si ustensilelor folosite;

Bistrita – Nasaud, 54.400 de lei – nu se asigura trasabilitatea produselor, stare generala de igiena necorespunzatoare, nu se poate face dovada utilizarii substantelor de dezinfectare, lipsa mijloace igienice de spalare-uscare maini, stare de sanatate neatestata, produse alimentare modificate organoleptic, depozitarea produselor alimentare fara sa se respecte intervalele de temperatura recomandate de producator, produse alimentare fara elemente de identificare;

Braila, 11.600 de lei – spatii si echipamente de lucru neigienizate, echipamente ustensile si instalatii neintretinute;

Bucuresti, 23.000 de lei – nerespectarea normelor sanitare veterinare privind intretinerea spatiilor de prelucrare, depozitare si de valorificare a produselor alimentare, precum si a instalatiilor, utilajelor si a ustensilelor de lucru folosite, comercializarea produselor alimentare in spatii necorespunzatoare, fara respectarea conditiilor de igiena;

Buzau, 12.400 de lei – lipsa program de autocontrol, zone cu infiltratii la nivelul tavanului, lipsa inregistrare sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor, lipsa fise de aptitudine si curs de igiena pentru personal, lipsa termometru;

Cluj, 63.200 de lei – nu a notificat comertul intracomunitar, depozitare necorespunzatoare, agregate frigorifice nefunctionale;

Constanta, 2.000 de lei – neintretinerea in conditii corespunzatoare de igiena a spatiului de ambalare, a echipamentelor si utilajelor;

Dambovita, 76.400 de lei – fabricare si comercializare produse panificatie in spatii neaprobat, neintretinere spatii si utilaje, produse finite ambalate, neetichetate, pentru care nu se poate demonstra trasabilitatea, neintretinerea spatiilor de depozitare si procesare, depozitare necorespunzatoare, lipsa document inregistrare sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor;

Dolj, 7.000 de lei – depozitare necorespunzatoare, etichetare necorespunzatoare;

Giurgiu, 600 de lei – lipsa inregistrare sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor;

Gorj, 37.200 de lei – pereti cu zone degradate si acumulari de mucegai in spatiul de productie, comercializarea produselor de panificatie catre consumatorul final din spatiu neinregistrat sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor, nu se asigura facilitati pentru spalarea si uscarea igienica a mainilor, persoana ce deserveste punctul de lucru nu detine echipament complet de protectie sanitara, depozitarea necorespunzatoare (nesectorizata) a produselor alimentare;

Harghita, 600 de lei – igiena necorespunzatoare;

Hunedoara, 10.000 de lei – pereti si tavan cu infiltratii, deseuri neevacuate;

Ialomita, 13.000 de lei – spatii, echipamente igienizate necorespunzator, depasire capacitate de depozitare, manipulare necorespunzatoare, lipsa substante dezinfectante, produse neconforme neevacuate;

Ilfov, 50.000 de lei – depozitare, manipulare necorespunzatoare;

Mehedinti, 2.000 de lei – nerespectarea normelor privind intretinerea spatiilor;

Maramures, 600 de lei – manipulare necorespunzatoare produse alimentare;

Mures, 2.400 de lei – lipsa trasabilitate;

Neamt, 4.000 de lei – neigienizare zone de depozitare si intersectie fluxuri la aprovizionare si evacuare deseuri;

Prahova, 3.200 de lei – functionare in spatiu neautorizat, neintretinerea spatiilor;

Salaj, 600 de lei – nu este igienizat spatiul de depozitare;

Sibiu, 4.500 de lei – ambalare si etichetare necorespunzatoare;

Vrancea, 2.000 de lei – comercializarea si transportul produselor de origine nonanimala fara a detine inregistrare sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor.

De asemenea in cadrul controalelor in unitatile din industria agroalimentara s-au prelevat probe conform procedurilor si Programului de supraveghere si control, urmarindu-se prezenta si incadrarea in valorile maxime admise a pesticidelor, contaminantilor, aditivilor si substantelor interzise precum si teste de sanitatie necesare analizei gradului de igiena, probe transmise spre analiza laboratoarelor arondate.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE