In cursul lunii martie 2019, Directiile judetene sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor, precum si a municipiului Bucuresti au efectuat 9.854 de controale in unitatile din industria agroalimentara care desfasoara activitati in domenii precum: fabricarea produselor de morarit, a painii si produselor de patiserie, a altor produse alimentare, a bauturilor racoritoare si alcoolice precum si unitati de depozitare – alimentare, seminte, legume fructe.

Controalele au vizat aspecte privind calitatea spatiilor in care produsele alimentare sunt manipulate si prelucrate, precum si cele de depozitare a materiilor prime si produselor finite, controlul daunatorilor, evidenta documentelor si a informatiilor privind sistemul HACCP, conditiile de igiena si de functionare a unitatii.

Ca urmare a neregulilor constatate au fost acordate 132 de amenzi in valoare de 479.200 de lei.

Neconformitatile constatate si sanctionate au fost:

Alba, 6.600 lei – depozitare necorespunzatoare, igenizare necorepunzatoare spatiu lucru si echipamente, comercializarea de produse alimentare in spatii neprobate sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor, ambalare si etichetare necorepunzatoare;

Arad, 4.000 lei – igiena si depozitare necorespunzatoare;

Arges, 11.200 lei – spatiu de productie neigienizat si neautorizat, produse alimentare depozitate direct pe paviment;

Bacau, 8.600 lei – nerespectarea normelor privind intretinerea spatiilor de depozitare si prelucrare a produselor alimentare, nerespectarea conditiilor de igiena, manipularea alimentelor cu incalcarea normelor sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor;

Bihor, 10.000 lei – lipsa inregistrare sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor;

Bistrita-Nasaud, 78.400 lei – lipsa sursa de apa calda, lipsa echipament de protectie sanitara, agregate frig neigienizate, nu exista decontaminanti, nu exista inregistrari pentru parametrul temperatura, produsele dirijate catre o firma de neutralizare sunt produse comercializate sub o alta denumire decat cea originala, etichetare necorespunzatoare produse alimentare, produse alimentare modificate organoleptic, nu se respecta temperatura de depozitare la vitrina asistata, starea de igiena si de intretinere a echipamentelor si a spatiilor unitatii este necorespunzatoare, etichetare necorespunzatoare produse alimentare, nu sunt declarati alergenii;

Braila, 2.000 lei – comercializarea produselor alimentare fara respectarea normelor de igiena;

Buzau, 3.600 lei – nefinalizari constructive spatii, lipsa program de autocontrol, contract DDD, buletin de analiza apa si produs finit, fise de aptitudine personal, cursuri de igiena;

Cluj, 43.200 lei – depozitare direct pe pardoseala, ustensile de lucru murdare, lipsa document de inregistrare sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor, etichetare necorespunzatoare;

Covasna, 2.600 lei – lipsa inregistrare sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor;

Dambovita, 30.600 lei – neintretinere spatii si utilaje, produse ambalate si neetichetate, neanuntarea inceperii activitatii, nedemonstrarea trasabilitatii, depozitare necorespunzatoare alimente, lipsa inregistrare sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor;

Dolj, 25.000 lei – spatii neintretinute, depozitare necorespunzatoare, lipsa document inregistrare;

Galati, 6.000 lei – depozitare necorespunzatoare produse alimentare, neefectuare actiuni DDD si monitorizare parametrii de microclimat ai aerului;

Gorj, 102.000 lei – neconformitati privind intretinerea spatiilor, mucegai, neconformitati de depozitare a produselor, aparatura frigorifica si utilajele tehnologice (malaxoare, divizoare, dospitoare) nu sunt intretinute corespunzator, nu exista inregistrari si monitorizari generate de procedurile HACCP, nu se deruleaza un program de autocontrol pentru testarea produselor finite proprii, nu exista documente care sa ateste efectuarea operatiunilor DDD, manipularea neigienica, comercializare necorespunzatoare, lipsa inregistrare sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor;

Harghita, 2.400 lei – depozitare necorespunzatoare, manipulare necorespunzatoare a alimentelor;

Ialomita, 18.200 lei – nu s-au inlocuit toate panzele uzate ale predospitorului, una din benzile masinii de modelat este uzata, nerespectarea normelor sanitar veterinare privind conditiile de depozitare a produselor alimentare, vitrine, lazi congelator neigienizate, produse neconforme neevacuate dintre cele conforme, lipsa solutie preparata pentru igienizarea veselei de servire, recipientul destinat prepararii solutiei dezinfectante este neidentificat si fara capac;

Iasi, 2.000 lei – depozitare necorespunzatoare;

Ilfov, 25.000 lei – depozitare necorespunzatoare produse alimentare, neintretinere spatii;

Mehedinti, 10.200 lei – nerespectarea normelor de igiena privind intretinerea spatiilor de productie, depozitare, anexe social-sanitare precum si a utilajelor si a echipamentelor de lucru folosite, nerespectarea normelor privind depozitarea produselor alimentare, depasirea capacitatii de depozitare, lipsa etichetare;

Mures, 1.200 lei – etichetare, manipulare necorespunzatoare;

Olt, 41.200 lei – lipsa document de inregistrare sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor, nerespectarea regulior de igiena, manipulare necorespunzatoare a produselor alimentare, neintretinerea corespunzatoare a spatiilor frigorifice;

Satu-Mare, 13.200 lei – intretinere necorespunzatoare a ustensilelor si utilajelor, depozitare si etichetare necorespunzatoare;

Sibiu, 3.000 lei – intretinere spatii, depozitare si igiena neconforma, ambalare si etichetare neconforma;

Timis, 20.200 lei – manipularea necorespunzatoare a produselor alimentare, depozitarea necorespunzatoare a alimentelor, echipament de lucru incomplet, etichetarea necorespunzatoare a produselor alimentare;

Tulcea, 1.200 lei – produse fara elemente de identificare vizibile, tavanul din sala de fabricatie nu este intretinut corespunzator;

Vaslui, 4.600 lei – nerespectarea normelor de igiena la manipularea si depozitarea produselor alimentare;

Valcea, 3.000 lei – neintretinere corespunzatoare spatii, spatii neigienizate, produse fara elemente complete de identificare;

In cadrul controalelor in unitatile din industria agroalimentara s-au prelevat probe conform procedurilor si Programului de supraveghere si control, urmarindu-se prezenta si incadrarea in valorile maxime admise a pesticidelor, contaminantilor, aditivilor si substantelor interzise. De asemenea, s-au efectuat teste de sanitatie necesare analizei gradului de igiena, probele fiind transmise spre analiza laboratoarelor arondate.