Meniu

ANSVSA, amenzi record aplicate comerciantilor din industria alimentara

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In cursul lunii ianuarie 2019, Directiile judetene sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor, precum si a municipiului Bucuresti au efectuat 6.600 de controale in unitatile din industria agroalimentara care desfasoara activitati in domenii precum: fabricarea produselor de morarit, a painii si produselor de patiserie, a altor produse alimentare, a bauturilor racoritoare si alcoolice precum si unitati de depozitare – alimentare, seminte, legume fructe.

Controalele au vizat aspecte privind calitatea spatiilor in care produsele alimentare sunt manipulate si prelucrate, precum si cele de depozitare a materiilor prime si produselor finite, controlul daunatorilor, evidenta documentelor si a informatiilor privind sistemul HACCP, conditiile de igiena si de functionare a unitatii.

Ca urmare a neregulilor constatate au fost acordate 71 de amenzi in valoare de 310.800 de lei.

Neconformitatile constatate si sanctionate au fost:

Bacau, 2.600 de lei- nerespectarea conditiilor de igiena in spatiile de productie si in agregatele frigorifice;

Braila, 12.600 de lei- spatiul de depozitare cu zone neintretinute in conditii de igiena, depozitare neconforma produse alimentare;

Cluj, 10.600 de lei- produse neconforme, igiena necorespunzatoare, lipsa document de inregistrare sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor;

Dambovita, 53.400 de lei- manipulare necorespunzatoare, depozitare necorespunzatoare alimente, lipsa trasabilitate, deficiente igiena, lipsa inregistrare sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor, neintretinere spatii si instalatii;

Dolj, 17.200 de lei- etichetare necorespunzatoare, lipsa document inregistrare sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor, depozitare necorespunzatoare, manipulare necorespunzatoare;

Gorj, 3.600 de lei- manipularea alimentelor in timpul comercializarii fara echipament de protectie sanitara, nerespectarea conditiilor de sectorizare la depozitarea produselor alimentare;

Harghita, 2.200 de lei- depozitare necorespunzatoare;

Ialomita, 9.000 de lei- manipularea produselor alimentare cu incalcarea normelor sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor, depozitare necorespunzatoare a produselor alimentare, produse neconforme, etichetare necorespunzatoare;

Iasi, 2.000 de lei- igiena necorespunzatoare, etichetare necorespunzatoare;

Ilfov, 34.000 de lei- nedemonstrarea trasabilitatii produselor alimentare, depozitare necorespunzatoare, etichetare necorespunzatoare;

Neamt, 4.000 de lei- deficiente privind intretinerea pavimentului, comercializare in spatii neinregistrate sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor fara respectarea cerintelor de igiena;

Prahova, 54.000 de lei- depozitare necorespunzatoare;

Satu-Mare, 5.000 de lei- depozitare necorespunzatoare;

Sibiu, 100.000 de lei- igiena, depozitare, ambalare si etichetare necorespunzatoare;

Vaslui, 600 de lei- depozitare necorespunzatoare;

In cadrul controalelor in unitatile din industria agroalimentara s-au prelevat probe conform procedurilor si Programului de supraveghere si control, urmarindu-se prezenta si incadrarea in valorile maxime admise a pesticidelor, contaminantilor, aditivilor si substantelor interzise. De asemenea, s-au efectuat teste de sanitatie necesare analizei gradului de igiena, probele fiind transmise spre analiza laboratoarelor arondate.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE