ANSVSA, amenzi record aplicate comerciantilor din industria alimentara

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In cursul lunii ianuarie 2019, Directiile judetene sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor, precum si a municipiului Bucuresti au efectuat 6.600 de controale in unitatile din industria agroalimentara care desfasoara activitati in domenii precum: fabricarea produselor de morarit, a painii si produselor de patiserie, a altor produse alimentare, a bauturilor racoritoare si alcoolice precum si unitati de depozitare – alimentare, seminte, legume fructe.

Controalele au vizat aspecte privind calitatea spatiilor in care produsele alimentare sunt manipulate si prelucrate, precum si cele de depozitare a materiilor prime si produselor finite, controlul daunatorilor, evidenta documentelor si a informatiilor privind sistemul HACCP, conditiile de igiena si de functionare a unitatii.

Ca urmare a neregulilor constatate au fost acordate 71 de amenzi in valoare de 310.800 de lei.

Neconformitatile constatate si sanctionate au fost:

Bacau, 2.600 de lei- nerespectarea conditiilor de igiena in spatiile de productie si in agregatele frigorifice;

Braila, 12.600 de lei- spatiul de depozitare cu zone neintretinute in conditii de igiena, depozitare neconforma produse alimentare;

Cluj, 10.600 de lei- produse neconforme, igiena necorespunzatoare, lipsa document de inregistrare sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor;

Dambovita, 53.400 de lei- manipulare necorespunzatoare, depozitare necorespunzatoare alimente, lipsa trasabilitate, deficiente igiena, lipsa inregistrare sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor, neintretinere spatii si instalatii;

Dolj, 17.200 de lei- etichetare necorespunzatoare, lipsa document inregistrare sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor, depozitare necorespunzatoare, manipulare necorespunzatoare;

Gorj, 3.600 de lei- manipularea alimentelor in timpul comercializarii fara echipament de protectie sanitara, nerespectarea conditiilor de sectorizare la depozitarea produselor alimentare;

Harghita, 2.200 de lei- depozitare necorespunzatoare;

Ialomita, 9.000 de lei- manipularea produselor alimentare cu incalcarea normelor sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor, depozitare necorespunzatoare a produselor alimentare, produse neconforme, etichetare necorespunzatoare;

Iasi, 2.000 de lei- igiena necorespunzatoare, etichetare necorespunzatoare;

Ilfov, 34.000 de lei- nedemonstrarea trasabilitatii produselor alimentare, depozitare necorespunzatoare, etichetare necorespunzatoare;

Neamt, 4.000 de lei- deficiente privind intretinerea pavimentului, comercializare in spatii neinregistrate sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor fara respectarea cerintelor de igiena;

Prahova, 54.000 de lei- depozitare necorespunzatoare;

Satu-Mare, 5.000 de lei- depozitare necorespunzatoare;

Sibiu, 100.000 de lei- igiena, depozitare, ambalare si etichetare necorespunzatoare;

Vaslui, 600 de lei- depozitare necorespunzatoare;

In cadrul controalelor in unitatile din industria agroalimentara s-au prelevat probe conform procedurilor si Programului de supraveghere si control, urmarindu-se prezenta si incadrarea in valorile maxime admise a pesticidelor, contaminantilor, aditivilor si substantelor interzise. De asemenea, s-au efectuat teste de sanitatie necesare analizei gradului de igiena, probele fiind transmise spre analiza laboratoarelor arondate.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE