In cursul lunii noiembrie 2018 Directiile judetene sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor precum si a municipiului Bucuresti au efectuat 8.521 de controale in unitatile din industria agroalimentara care desfasoara activitati in domenii precum: fabricarea produselor de morarit, a painii si produselor de patiserie, a altor produse alimentare, a bauturilor racoritoare si alcoolice precum si unitati de depozitare – alimentare, seminte, legume fructe.

Controalele au vizat aspecte privind calitatea spatiilor in care produsele alimentare sunt manipulate, prelucrate precum si cele de depozitare a materiilor prime si produselor finite, controlul daunatorilor, evidenta documentelor si a informatiilor privind sistemul HACCP, conditiile de igiena si de functionare a unitatii.

Ca urmare a neregulilor constatate au fost acordate 91 de amenzi in cuantum de 282.400 de lei.

Neconformitatile constatate si sanctionate au fost:

Alba, 26.000 de lei – depozitarea alimentelor in conditii nesatisfacatoare, neintretinerea in conditii igienice a spatiilor de depozitare a produselor alimentare;

Arges, 15.600 de lei – utilaje, ustensile, ambalaje uz interior neigienizate, lipsa trasabilitate, spatiu de depozitare produse alimentare neigienizat, produse alimentare depozitate necorespunzator cu nerespectarea compatibilitatii produselor;

Bacau, 14.800 de lei – nerespectarea conditiilor de depozitare a produselor alimentare, nerespectarea cerintelor privind intretinerea spatiilor, utilajelor si a ustensilelor utilizate, manipularea necorespunzatoare a produselor alimentare;

Bihor, 2.000 de lei – neanuntare incepere activitate;

Bistrita-Nasaud, 5.000 de lei – utilaje neigienizate, tavi degradate si neigienizate, pereti neintretinuti, lipsa dezinfectanti, depozitare necorespunzatoare a produselor alimentare, lipsa chiuveta racordata la apa, echipament de protectie incomplet, caserole neprotejate impotriva contaminarii, materiale de igienizare aflate in sala de gatit, lipsa examen clinic general, pastrarea semifabricatelor necorespunzatoare, deseuri neeliminate din unitate;

Bucuresti, 7.000 de lei – peretii si plafonul prezinta unele zone cu infiltratii, depozitare necorespunzatoare;

Buzau, 4.200 de lei – sistem scurgere chiuveta defect, lipsa fise de aptitudine personal, depozitare necorespunzatoare, lipsa termograme, stare de igiena neacceptabila a spatiilor, nerespectarea frecventei actiunilor DDD, echipament de lucru incomplet;

Cluj, 9.800 de lei – precolectare deseuri necorespunzatoare, depozitare direct pe pardoseala, pereti murdari;

Constanta, 3.000 de lei – neanuntarea inceperii activitatii;

Dambovita, 7.200 de lei – neintretinere spatii de productie si depozitare, ustensile si utilaje, instalatie apa, depozitare necorespunzatoare alimente, deficiente etichetare;

Dolj, 19.000 de lei – igiena, manipulare, etichetare, depozitare necorespunzatoare;

Galati, 2.000 de lei – manipulare necorespunzatoare produse alimentare;

Gorj, 10.000 de lei – spatiu neinregistrat sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor;

Harghita, 1.800 de lei – manipulare necorespunzatoare;

Ilfov, 98.000 de lei – neintretinere spatii, necompletarea la zi a fiselor de monitorizare a parametrilor tehnologici de temperatura si umiditate, nedemonstarea trasabilitatii produselor alimentare, etichetare necorespunzatoare, manipulare necorespunzatoare a produselor alimentare, comercializare produse alimentare cu termen de valabilitate depasit;

Mehedinti, 3.200 de lei – nerespectarea normelor de igiena privind intretinerea spatiilor de productie, de depozitare si a echipamentelor de lucru folosite;

Neamt, 2.000 de lei – manipularea produselor alimentare cu incalcarea normelor privind siguranta alimentelor;

Olt, 15.000 de lei – unitatea isi desfasoara activitatea fara a fi inregistrata sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor, supraaglomerare, spatii neigienizate, manipulare necorespunzatoare a produselor alimentare;

Prahova, 8.000 de lei – etichetare necorespunzatoare;

Salaj, 600 de lei – igienizare necorespunzatoare;

Sibiu, 16.600 de lei – igiena, lant frigorific, depozitare, etichetare necorespunzatoare, activitate neiregistrata sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor;

Timis, 6.000 de lei – conditii de igiena necorespunzatoare, spatii de productie si depozitare necorespunzatoare;

Tulcea, 1.200 de lei – spatiile de depozitare a produselor alimentare nu erau igienizate corespunzator;

Valcea, 4.400 de lei – depozitare necorespunzatoare, spatiu depozitare materii prime neigienizat, produse alimentare fara elemente de identificare, unitate neinregistrata sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor, lipsa substante dezinfectie vesela;

De asemenea in cadrul controalelor in unitatile din industria agroalimentara s-au prelevat probe conform procedurilor si Programului de supraveghere si control, urmarindu-se prezenta si incadrarea in valorile maxime admise a pesticidelor, contaminantilor, aditivilor si substantelor interzise precum si teste de sanitatie necesare analizei gradului de igiena, probe transmise spre analiza laboratoarelor arondate.