Pesta porcina: judetul in care numarul focarelor a ajuns la 117

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Conform DSVSA Braila, numarul focarelor de pesta porcina africana din judet a ajuns la 117. Dintre acestea, 9 sunt prezente in exploatatii comerciale si 2 la mistreti, iar pana in prezent au fost acordate despagubiri in valoare totala de aproximativ 150 milioane de lei, noteaza Agerpres.

Braila este si judetul in care au fost platite cele mai mari despagubiri din tara, de ele beneficiind proprietarii a aproape 3.000 de exploatatii afectate de virusul pestei porcine africane.

Porci santinela, inclusi in mai multe exploatatii din Braila

Primul focar de pesta porcina din judetul Braila a fost confirmat in comuna Frecatei, in luna iulie, localitatea unde, in luna octombrie, au fost introdusi 40 de porci santinela. Ei sunt monitorizati si, daca se constata ca nu se imbolnavesc, se va considera ca aici virusul nu mai exista, iar localnicii pot relua activitatea de crestere a porcilor.

Dupa introducerea porcilor santinela, in judetul Braila a fost prezenta o delegatie a Comisiei Europene, pentru a verifica modul in care s-a actionat pentru combaterea pestei porcine in judet. Rezultatele acestei verificari nu au fost facute inca publice.

Veterinarii care au participat la actiunile de lichidare nu pot fi platiti

Institutia care a coordonat actiunile de lichidare a porcilor bolnavi de pesta porcina africana sustine ca veterinarii care au participat la aceste actiuni nu pot fi platiti pentru orele suplimentare efectuate, avand in vedere ca in bugetul institutiei nu sunt alocate fonduri la capitolul „Cheltuieli de personal” pentru orele suplimentare. In schimb, acestia urmeaza sa beneficieze de timp liber compensator.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE