ANSVSA incepe controalele de iarna. Cine va fi supus verificarilor

Facebook
Twitter

Incepand cu data de 30.11.2018 si pana in data de 07.01.2019 Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor va desfasura controale tematice specifice sarbatorilor de iarna, cu scopul prevenirii aparitiei toxiinfectiilor alimentare si raspandirii virusului Pestei Porcine Africane (PPA).

Se va verifica modul in care operatorii din sectorul alimentar respecta masurile privind combaterea pestei porcine africane (PPA), a conditiilor sanitare veterinare si de siguranta alimentelor referitoare la trasabilitatea, ambalarea, transportul, depozitarea si comercializarea carnii proaspete de porc, precum si a modului de marcare si certificare a carnii proaspete, a carnii tocate, a carnii preparate si a produselor din carne de porc, sau care contin carne de porc.

In acest sens, la nivelul DSVSA judetene si, respectiv, a municipiului Bucuresti, vor fi constituite echipe, care, in colaborare cu reprezentantii Inspectoratelor de Politie judetene, si, respectiv, al municipiului Bucuresti, vor efectua controale oficiale avand drept scop:

1) Verificarea modului de sacrificarea porcilor care se va realiza in unitati de abatorizare, autorizate sanitar veterinar pentru sacrificarea de porcine si publicate pe site-ul ANSVSA. Este interzisa taierea porcilor, in scopul comercializarii carnii, in alte locuri sau spatii, decat cele autorizate sanitar veterinar.

2) Verificarea modului de respectare a cerintelor legislatiei Uniunii Europene aplicabile comertului cu porcine vii, precum si a masurilor privind restrictionarea miscarilor de porci vii, ca urmare a aparitiei si evolutiei focarelor de PPA.

De asemenea, se vor realiza controale in trafic, cu sprijinul reprezentantilor Inspectoratelor de Politie judetene, pentru a se verifica daca sunt respectate conditiile legale pentru transportul animalelor, carnii si produselor din carne.

3) Verificarea modului de respectare a cerintelor legale aplicabile comertului cu carne proaspata si produse din carne, ca urmare a aparitiei si evolutiei unor focare de PPA.

4) Verificarea respectarii normelor in vigoare prinvind comercializarea oualor si produselor din oua, laptelui si produselor lactate, precum si pestelui si produselor din pescuit.

Obiectivele vizate in cadrul acestor actiuni sunt: pietele agro-alimentare, abatoare, unitatile de transare a carnii, unitatile de procesare si depozitare a alimentelor de origine animala, precum si in unitatile de vanzare cu amanuntul (carmangerii, macelarii, unitati de alimentatie publica, pizzerii, cantine, unitati tip catering, cofetarii, patiserii, laboratoare de cofetarie/patiserie, pensiuni turistice, unitati de tip hipermarket/supermarket, magazine alimentare etc.).

Pietele agroalimentare vor fi supravegheate de catre medicii veterinari care vor sanctiona comercializarea produselor in alte conditii decat cele prevazute de normele sanitare veterinare.

Este interzisa comercializarea produselor si alimentelor de origine animala in spatii improvizate (in sistem de vanzare stradal), nesupuse controlului sanitar veterinar.

Totodata, cu ocazia acestor controale, o atentie deosebita va fi acordata verificarii conditiilor sanitare veterinare si de igiena existente in locurile organizate periodic de catre autoritatile locale, in vederea comercializarii unor alimente care prezinta caracteristici traditionale (de ex. targuri de Craciun).

La nivelul unitatilor de vanzare cu amanuntul supuse inregistrarii si controlului sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor se va proceda la:

a) verificarea respectarii cerintelor pentru inregistrarea sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor;

b) verificarea respectarii cerintelor de igiena;

c) verificarea trasabilitatii produselor alimentare.

La nivelul DSVSA judetene si a municipiului Bucuresti si al circumscriptiilor sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor oficiale (CSVSAO) in perioadele 30.11.2018-24.12.2018 si 27.12.2018 – 07.01.2019 va fi asigurata permanenta, inclusiv in zilele de sambata si duminica, va fi afisat programul de lucru, numele medicului veterinar responsabil si numarul de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspect privind nerespectarea normelor sanitare veterinare. De asemenea, la nivelul DSVSA judetene si al circumscriptiilor sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor oficiale (CSVSAO) vor fi afisate locatiile in care poate fi efectuat examenul pentru identificarea Trichinella spiralis in carnea de porc.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE