Olt: actiunea de eliminare a porcilor din Rusanesti se apropie de final

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Conform prefectului judetului Olt, Silviu Neacsu, actiunea de eliminare a porcilor din comuna Rusanesti, unde in urma cu doua saptamani au fost inregistrate trei focare de pesta porcina africana (PPA), se apropie de final, iar marti urmeaza ca echipele DSVSA sa verifice ultimele 16 gospodarii din localitate, noteaza Agerpres.

Potrivit prefectului, pana in prezent au fost verificate 668 de gospodarii din Rusanesti si au fost sacrificati 208 porci, fara sa se mai inregistreze incidente.

Autoritatile au decis sa sacrifice toti porcii din localitatea Rusanesti la inceputul saptamanii trecute, insa mai multi localnici au protestat si nu au permis accesul autoritatilor in gospodarii. Astfel, autoritatile au reusit sa inceapa sacrificarea abia dupa data de 29 noiembrie, veterinarii fiind insotiti de jandarmi si politisti.

Prefectura Olt, intalnire pentru prevenirea pestei porcine

Prefectura Olt a organizat luni o intalnire intre primarii din 10 localitati din sudul judetului Olt situate la granita cu judetul Teleorman, medicii veterinari din aceste localitati si reprezentanti ai DSVSA, fiind discutate si stabilite masuri de preventie a raspandirii pestei porcine africane, in conditiile in care localnicii din Rusanesti au sustinut ca boala a fost transmisa de la mistreti din padurile din Teleorman, unde au fost gasiti porci cu PPA morti.

La intalnirea de la Prefectura Olt s-a stabilit ca pe drumurile catre judetul Teleorman din localitatile Babiciu, Izbiceni si Giuvarasti sa fie instituite zone de dezinfectie. Totodata, s-a decis sa fie transmisa ministerelor abilitate solicitarea de intensificare a controalelor si masurilor de dezinfectie in judetul Teleorman in zonele din apropierea judetului Olt in care au fost confirmate focare de pesta porcina africana.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE