Pesta porcina africana: sacrificari in masa ale porcilor dintr-un judet important

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Autoritatile au inceput sacrificarea a peste 140 de porci din municipiul Sfantu Gheorghe si o localitate invecinata, dupa ce au fost depistate doua focare de pesta porcina africana, noteaza Agerpres.

Seful DSVSA Covasna, dr. Siko Barabasi Sandor spune ca aceasta masura a fost luata preventiv, pentru a limita extinderea bolii.

„In data de 5 februarie s-a confirmat cel de-al doilea focar de pesta porcina africana. De aceasta data la Valea Crisului, intr-o singura gospodarie cu 17 porcine. Toate animalele au fost ucise si ingropate. S-au dispus masurile de carantina. Au fost luate masurile de dezinfectie, postarea de filtre rutiere pentru prevenirea raspandirii bolii prin miscarea necontrolata de animale si carne de porcine. In zilele care urmeaza, inspectorii DSVSA vor efectua un recensamant al efectivelor de porcine din Valea Crisului si localitatile apropiate (…) In cartierul Orko au fost ucisi si ingropati un numar de 127 porci. Cu aceasta, actiunea in cartierul Orko s-a terminat. Efectivul intreg de porci din zona a fost asanat. Acele persoane care nu si-au declarat porcii, in cazul imbolnavirii acestora, nu mai primesc despagubiri. Serviciile veterinare au efectuat primele dezinfectii, urmand ca in perioada urmatoare sa se faca alte serii de dezinfectie a zonei”, a precizat Siko Barabasi Sandor, intr-o postare pe pagina de socializare”, a precizat Siko Barabasi Sandor, intr-o postare pe pagina de socializare.

El a anuntat ca, timp de cel putin 60 zile, in cartierul Orko este interzisa introducerea de porci si purcei, iar persoanele care nu se conformeaza acestei dispozitii vor fi amendate.

“Atragem atentia proprietarilor de porci asupra faptului ca in cazul in care se imbolnavesc porcii, sa anunte imediat medicul veterinar! Daca porcul dvs. moare, sa nu-l ingropati sau aruncati! Aceasta este considerat fapta penala. Nu cumparati porci de la samsari! Pot difuza boala! Daca ati cumparat porci de la geambasi, anuntati imediat medicul veterinar”, a mai scris directorul DSVSA Covasna pe Facebook.

Aparitia primului focar de pesta porcina in judetul Covasna a fost anuntata vinerea trecuta, prezenta virusului fiind confirmata la doua cadavre de porci depistate intr-o groapa de gunoi situata la marginea municipiului Sfantu Gheorghe, in cartierul Orko.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE