De ce a decis ministrul Daea sa abandoneze planul de dezvoltare rurala

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat ca Planul National de Dezvoltare Rurala, ca si concept, va fi abandonat odata cu intrarea in noul exercitiu multianual (2021 – 2027), deoarece exista un nou concept al Politicii Agricole Comune, relateaza Agerpres.

„In primul rand vom abandona Planul National de Dezvoltare Rurala ca si concept, el se va stinge in exercitiul 2021-2027 dat fiind faptul ca exista un nou concept al Politicii Agricole Comune. Se pastreaza cei doi piloni, platile directe si cel de dezvoltare rurala, dar se topesc intr-un nou concept, anume acela de ”Plan Strategic National”, care va aduna la un loc cele doua culoare de alimentare europeana, intelegand FEGA si FEADR. Acestea vor aduna la un loc o decizie de a putea transfera de la un pilon la altul sume care pot alimenta prin Planul Strategic National dorintele statale, deciziile, dorintele care izvorasc dintr-o cerinta a satului romanesc si dintr-o nevoie a fermierului roman. Iata, deci, ca vom fi nevoiti sa folosim alte mecanisme, alte instrumente”, explica ministrul Daea.

Daea: „sa facem o Politica Agricola Comuna care sa convina tuturor”

Seful MADR a mai vorbit si despre modul in care statele UE se vor pregati pentru crearea acestor mecanisme si despre necesitatea de a avea o viitoare politica agricola care sa se plieze cat mai mult pe nevoile tuturor agricultorilor.

„(…) Pentru aceasta trebuie sa ne pregatim si intrebarea se pune cum, pe de-o parte pregatim in lumina dorintei interesului fiecarei tari sa facem o Politica Agricola Comuna care sa convina tuturor acelora care o compun, sa facem instrumente usoare de lucru si sa cream mecanisme care pot sa duca in final la realizarea obiectivului propus de orice tara, prin Planurile Nationale Strategice”, a subliniat ministrul Petre Daea.

Principalul obiectiv al noii Politici Agricole Comune

Ministrul a mai spus ca principalul obiectiv al noii PAC este trecerea de la conformitate la performanta. Daea spune ca in ultima perioada Politica Agricola Comuna ne-a ajutat sa ne dezvoltam, fermierii sunt mult mai bine pregatiti, iar fondurile intrate de la Uniunea Europeana au ajutat agricultura romaneasca se evolueze, motiv pentru care nu trebuie sa pierdem nicio secunda pentru a construi, impreuna cu celelalte tari, o Politica Agricola Comuna care sa ne avantajeze pe toti.

Daea a vorbit despre ”Viitorul agriculturii romanesti in context european”, in cadrul Conferintei Nationale PNDR 2014-2020.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE