ANSVSA: focar de pesta porcina africana intr-un judet important din centrul tarii

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In data de 01.02.2019 a fost confirmata prezenta virusul pestei porcine africane (PPA) la doua cadavre de porcine depistate intr-o groapa de gunoi situate la marginea municipiului Sf.Gheorghe din judetul Covasna. Reprezentantii IPJ Covasna au depistat proprietarul gospodariei din care au provenit cadavrele.

In urma confirmarii diagnosticului, de catre Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala Bucuresti (I.D.S.A.) – Laboratorul National de Referinta pentru Diagnostic si Sanatate Animala, serviciile veterinare au intervenit de urgenta.

Gospodaria afecata a fost plasata sub supraveghere oficiala, au fost aplicate masuri de restrictie pentru circulatia persoanelor, animalelor, produselor, subproduselor si mijloacelor de transport. De asemenea s-a procedat la dezinfectia exploatatiei si l-a ecarisarea cadavrelor.

Din investigatiile preliminare, animalele afectate au fost crescute in gospodaria respectiva timp de aproape un an, fiind furajate de cele mai multe ori cu resturi alimentare, provenite inclusiv din tomberoane si platforme de gunoi. Porcinele nu erau identificate cu crotalii auriculare.

Cazul se afla in continuare in cercetarea autoritatilor sanitare veterinare judetene si ale organelor de politie. Investigatiile vor continua si in zilele urmatoare.

Pentru a preveni raspandirea bolii, Centrul Local de Combatere a Bolilor din judetul Covasna s-a intrunit in sedinta extraordinara si a adoptat planul de masuri privind controlul, combaterea si eradicarea pestei porcine africane.

In conformitate cu planul de masuri aprobat, s-au stabilit o zona de protectie pe o raza de 3 km si o zona de supraveghere, pe o raza de 10 km in jurul focarului.

Ancheta epidemiologica este in desfasurare.

DSVSA Covasna reia solicitarea facuta catre crescatorii de porcine, ca orice caz de moarte sau imbolnavire al animalelor din gospodarie trebuie adus imediat la cunostinta autoritatilor sanitare veterinare. Aruncarea cadavrele de porci este o fapta deosebit de grava, putand fi sanctionat inclusiv penal.

Toate animalele suspecte trebuie sacrificate si neutralizate, iar proprietarii vor fi despagubiti de catre stat, in conditiile prevazute de legislatie.

DSVSA Covasna, solicita sprijinul si intelegerea cetatenilor pentru respectarea masurilor de prevenire si combatere a bolii, avand in vedere gravitatea acesteia si consecintele economice deosebit de grave generate de aparitia ei.

Facem precizarea ca pesta porcina africana nu afecteaza omul, neexistand nici cel mai mic risc de imbolnavire pentru oameni, singurele specii afectate fiind porcii domestici si mistretii.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE